EğitimGalyum Nedir, Fiziksel Özellikleri Nelerdir? Galyum Ne İşe Yarar?

Galyum Nedir, Fiziksel Özellikleri Nelerdir? Galyum Ne İşe Yarar?

12.09.2022 - 16:54 | Son Güncellenme:

Elementler doğada doğal bir şekilde bulunmaktadır. Elementlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri birbirinden farklıdır. Bunlardan birisi de Galyum elementidir. Galyum nedir, fiziksel özellikleri nelerdir? Galyum ne işe yarar? İşte Galyum elementi hakkında merak edilenler.

Galyum Nedir, Fiziksel Özellikleri Nelerdir Galyum Ne İşe Yarar

Galyum elementi kimyasal bir element olmaktadır. Oda sıcaklığının üstünde ise sıvı halde bulunmaktadır. Farklı özelliklere sahip olan Galyum elementi genellikle elektronik aletlerin içerisinde kullanılır.

Galyum Nedir?

Galyum atom numarası 31 olan ve sembolü Ga olan bir kimyasal elementtir. Standart sıcaklık ve basınçta yumuşak grimsi mavi renkte olan Galyum elementi sıvı halde iken gümüş beyaz renktedir. Periyodik gruba bakıldığında ise 13. grupta yer aldığı bilinmektedir.

Galyum Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Galyum doğada bulunmayan bir elementtir. Fakat eritme işlemi ile kolay bir şekilde elde edilir. Katı hale getirildiği zaman %3.1 oranında yayılmaktadır. Galyum bir meral kap veya cam fanus içerisine saklanamayan bir elementtir. Bu element fiziksel durumu değiştirildiğinde kaplar kırılabilmektedir.

Galyum elementinin diğer metallere karşı saldırgan yapısı bulunur. Metal kafesin içerisine yayılma göstererek karşılaştığı metalin yapısını değiştirebilmektedir. Alüminyum-çinko ve çeliklerin dış kristallerine yayılan Galyum materyellerin kırılgan olmasına neden olmaktadır.

Galyum Ne İşe Yarar?

Galyum birçok teknoloji ürünlerinde kullanılmaktadır. Özellikle gelecekte çığır açabilecek metaller arasında yer almaktadır. Elektrik akımını lazer ışığına çevirme özelliği sebebi ile DVD çalarlar ve optik sürücülerin yapımında kullanılmaktadır. Elektronik endüstride de kullanılmaktadır.

 

Yazarlar