EğitimFrekans Modülasyonu (Fm) Nedir? Fm Özellikleri Nelerdir?

Frekans Modülasyonu (Fm) Nedir? Fm Özellikleri Nelerdir?

03.09.2022 - 13:15 | Son Güncellenme:

Radyo yayınlarında Am ve FM modülasyonları bulunur. Günümüzde radyo kuruluşlarının ismi de FM modülasyonu olarak geçmektedir. Burada karşımıza Frekans Modülasyonu çıkmaktadır. Peki Frekans Modülasyonu (FM) nedir? FM özellikleri nelerdir? İşte, Frekans Modülasyonu hakkında merak edilenler.

Frekans Modülasyonu (Fm) Nedir Fm Özellikleri Nelerdir

 Radyo iletişim sisteminde radyo sinyalinin uzak bir yere gönderilmesi sebebi ile verinin modüle verilmesi gerekir. Anadol olan modülasyonda üç tip bulunmaktadır. Bunlar Genlik Modülasyonu, Faz Modülasyonu ve Frekans Modülasyonu olmaktadır. 

Haberin Devamı

 Frekans Modülasyonu (FM) Nedir?

 Modülasyon çeşitlerinden olan AM genlik anlamına gelmektedir. Radyo sinyallerinin yayınlanabilmesinde kullanılan bir yöntem olmaktadır. FM ise Frekans Modülasyonunun kısaltılmış halidir. FM modülasyonunun sesi aktarım kalitesi iyi ve güçlü olmaktadır. Bu sebeple özellikle müzik kanalları FM modülasyonu olarak anılmaktadır.

 AM ile FM kıyaslandığında FM daha kaliteli olmaktadır. Özellikle şehir içerisinde sesi çok daha kaliteli bir şekilde Frekans Modülasyonu göndermektedir.

 FM Özellikleri Nelerdir?

 Frekans Modülasyonu olarak adlandırılan FM özellikleri şunlardır:

 - Modülasyon esnasında taşıyıcısının genliği sabit olurken frekansı değişmektedir.

 - Modülasyon esnasında birçok kenar bandları oluşur.

Haberin Devamı

 - Frekans Modülasyonu vericileri A vericileri kadar güçlü olmamaktadır. FM alıcılarında ara frekans değeri ise 10,7 MHz olmaktadır.

 - Modülasyon sinyal frekansı yüksek ise taşıyıcı frekansın değişebilmesi hızını arttırmaktadır. 

 - Modülasyon faktörü 1'den büyüktür.

 - Frekans Modülasyonu yayınlarının alınabilmesi için antene ihtiyaç duyulmaktadır.

 - Frekans Modülasyonu için önemlisi sesin bozulmadan en uzak mesafeye gönderilmesidir. Sesin kalitesi yüksek olmaktadır.