27.10.2021 - 04:17 | Son Güncellenme:
Dünyada çok sık kullanılan bir referans sistemidir. Bir nesnenin konumunu genellikle bu referans sistemindeki hareketsiz nesnelerle arasında bulunan bağlantısına göre tanımlamak gerekir.
Fizikte Yer Değiştirme Nedir?
Bir nesne bir referans sistemine göre hareket ederse o nesnenin konumu değişir. Mesela, bir tahtaya göre sağa doğru hareket eden bir öğretmen ya da bir uçağın arkasına doğru hareket eden bir yolcu bu duruma örnek verilebilir. Konumda yaşanan bu değişiklik, yer değiştirme şeklinde de bilinir. Değiştirme kelimesi, nesnenin hareket ettiğini ya da hareket ettirildiğini belirtir.
Yer Değiştirme Nasıl Bulunur?
Yer değiştirme bir nesnenin konumunda yaşanan değişim şeklinde tanımlanır. Matematiksel olarak da yer değiştirme şu denklemle tanımlanabilir:
Yer değiştirme = Δx = xf − x0
xf, son konumun değerini gösterir.
x0 ise, başlangıç konumunun değerini gösterir.
Δx, yer değiştirmeyi temsil etmek için kullanılan bir semboldür.
Yer değiştirme aslında bir vektördür. Bu, yer değiştirmenin hem yönü hem de büyüklüğü olduğu ve görsel olarak da başlangıç konumundan bitiş konumuna doğru bir vektörle temsil edildiği anlamına gelir.
Tek boyutlu bir harekette, yön artı ya da eksi işareti ile belirtilebilir. Bir soruya başladığınız zaman, hangi yönün pozitif olduğunu seçmeniz gerekir. Pozitif yön olarak genellikle sağa doğru ya da yukarı doğru seçilmesi gerekir. Ama pozitifi istediğiniz yön olarak belirleyebilirsiniz.
Uzaklık ve Gidilen Uzaklık Ne Anlama Gelir?
Uzaklık, iki konum arasında yer değiştirmenin büyüklüğü şeklinde tanımlanır. İki konum arasında olan uzaklığın, bu iki konum arasında gidilen uzaklıkla aynı olmadığına dikkat etmek gerekir.
Gidilen uzaklık, iki konum arasında gidilen yolun toplam uzunluğunu ifade eder. Gidilen uzaklık ise, bir vektör değildir. Bunun bir yönü yoktur. Bu nedenle de negatif işareti de yoktur. Gidilen uzaklığın, yer değiştirmenin büyüklüğüne eşit olması gerekmez.