EğitimFırat Nehri Nerede? Nereye Dökülür? Derinliği Ve Özellikleri

Fırat Nehri Nerede? Nereye Dökülür? Derinliği Ve Özellikleri

12.01.2022 - 05:11 | Son Güncellenme:

Kaynağını Türkiye'den alarak pek çok ülkeden geçen ve tarih boyunca önemli medeniyetlerin ortaya çıkmasını sağlayan nehirler bulunmaktadır. Bu nehirler sahip oldukları konumdan dolayı tarih boyunca medeniyetler arasında anlaşmazlıkların çıkmasına neden olmuşlardır. Fırat nehri de bu nehirlerden biri olarak ifade edilmektedir. Peki, Fırat nehri nerede? Nereye dökülür? Derinliği ve özellikleri neler olmaktadır tüm detayları ile derledik.

Fırat Nehri Nerede Nereye Dökülür Derinliği Ve Özellikleri

Fırat nehri Türkiye'de yer alan jeopolitik öneme sahip olan nehirlerden biri olarak bilinmektedir. Tarihte önemli uygarlıklara ev sahipliği yapan Mezopotamya bölgesinin oluşmasında katkısı olan bir nehir olmaktadır.

Fırat Nehri Nerede?

Fırat nehri Türkiye'de Erzincan ili sınırları içinde yer alan önemli bir nehir olmaktadır. Fırat nehri, Karasu ve Tuzla çayının birleşmesi sonucu oluşmuş bir nehir olmakla birlikte Dicle nehri ile birleşerek Mezopotamya bölgesinin oluşmasını sağlamıştır. Orta doğu için önemli bir kaynak olan Fırat nehri Güneybatı Asya'nın en uzun ırmağı olarak ifade edilmektedir.

Nereye Dökülür?

Fırat nehri Erzincan'dan başlayarak Tunceli, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ Ve Gaziantep'ten geçmektedir. Fırat nehri Türkiye'nin sınırlarından ayrılarak Suriye, Irak üzerinden geçer ve Basra körfezinde Dicle nehri ile birleşmektedir. Fırat nehri Basra körfezine dökülmekte buraya da Şattülarap adı verilmektedir.

Fırat Nehrinin Derinliği Ve Özellikleri?

Fırat Nehrinin özellikleri şu şekilde belirtilmektedir:
- Fırat nehrinin boy uzunluğu 2.800 kilometre olmaktadır.
- Fırat nehri Türkiye'nin en geniş havzasına sahip olmaktadır. Yıl içinde yaklaşık 30 milyar m³ su taşıdığı belirtilmektedir.
- Fırat nehri Türkiye'de yer alan diğer akarsulara göre rejimi düzenli olan akarsular içinde sayılmaktadır.
- Fırat nehri üzerinde çok sayıda baraj bulunmaktadır. Bu barajlar: Keban barajı, Karakaya barajı, Atatürk barajı, Birecik barajı ve Karkamış barajı olarak ifade edilmektedir.