EğitimEntelektüel Sermaye Nedir, Neden Önemlidir? Entelektüel Sermaye Kriterleri Nelerdir?

Entelektüel Sermaye Nedir, Neden Önemlidir? Entelektüel Sermaye Kriterleri Nelerdir?

02.06.2022 - 13:19 | Son Güncellenme:

Entelektüel sermaye şirketlerin maddi olmayan varlıklarının yapısal ya da insan sermayesi gibi farklı bileşenlerdeki ekonomik değeridir. İşletmenin yaptığı maddi yatırımlar dışındaki tüm örgütsel yatırımları entelektüel sermayedir. İnsan kaynakları ve müşteriler de şirketler üzerinde sermaye oluşmasını sağlamaktadır. Entelektüel sermayenin ne olduğunu ve neden önemli olduğunu derledik.

Entelektüel Sermaye Nedir, Neden Önemlidir Entelektüel Sermaye Kriterleri Nelerdir

 Entelektüel sermaye şirketlerin maddi olmayan tüm birikimleri ve tüm yatırımları olarak değerlendirilebilir. Maddi varlıkların dışında müşteri ilişkileri, örgütsel yapısı, çalışanları, teknolojisi ve diğer tüm bilgiler şirketin entelektüel sermayesi olarak değerlendirilir. 

Haberin Devamı

 Entelektüel Sermaye Nedir, Neden Önemlidir?

 Bir şirketin sahip olduğu bütün varlıkların bilançosundan şirketin tüm borcunu çıkarınca kalan miktar şirketin defter değeridir. Bir diğer ifade ile işletmelerin tasfiye edilerek bütün varlıkları bilançosundaki değerinden satılsa borçları ödendikten sonra hissedarlara kalan değerdir.

 Çoğunlukla borsada işlem görmekte olan şirketin hisse senedi fiyatıyla hisse senedi çarpılır ve bulunan değer ile satış sırasında oluşan fiyat farklı olabilir. Bilgi ekonomisi ile beraber entelektüel sermayenin önemi de artmıştır. İşletmeler rekabet içinde gelir elde eder ve müşteri memnuniyeti için de çalışmalar yürütür.

 Entelektüel Sermaye Kriterleri Nelerdir?

 Entelektüel sermaye dar anlamda rekabet gücünü artıran ve işletmelerin çalışanları ile süreçleri de beraber barındıran bir alandır. İşletmelere avantaj sağlayacak tüm bilgiler, müşteri ilişkileri, deneyim ve örgütsel teknolojiler kriterler arasında sayılabilir. Entelektüel sermaye insan sermayesi, müşteri sermayesi ve yapısal sermaye olarak üç kategoride incelenebilir. 

Yazarlar