EğitimEkstraksiyon Nedir? Kimyada Ekstraksiyon Yöntemleri Ve Örnekleri Nelerdir?

Ekstraksiyon Nedir? Kimyada Ekstraksiyon Yöntemleri Ve Örnekleri Nelerdir?

02.03.2021 - 16:22 | Son Güncellenme:

Çoğu kişi Ekstraksiyonun ne olduğunu bilmez. Fakat neredeyse hayatımızın her alanın kullanılan bir kimyasal süreçtir. Örneğin; çay demlemek. Sıcak suya bir poşet çay eklendiğinde, çayın aromasından ve renginden sorumlu bileşikler suya rengini ve tadını verir. Ekstraksiyon hakkında daha fazla bilgi edinmeniz amacıyla bir derleme hazırladık.

Ekstraksiyon Nedir Kimyada Ekstraksiyon Yöntemleri Ve Örnekleri Nelerdir

Ekstraksiyon, bir bileşiğin bir çözücü kullanılarak karışımdan seçici olarak çıkarılması işlemidir. Ekstraksiyonun başarılı olması için, bileşiğin çözücü içindeki karışımda olduğundan daha fazla çözünür olması gerekir.

Haberin Devamı

 Ekstraksiyon Nedir?

 Gıda ve doğal ürünlerin çıkarılması, beslenme, estetik ve ruhsal uygulamalar için önemli bir içerik kaynağı olarak eski uygarlıklara kadar uzanmaktadır. Öyle görünüyor ki, geçmişi 4000 yıl öncesine dayanan Firavun uygarlığı renkler, aromalar, malzemeler elde etmek için katı-sıvı ekstraksiyonunu ilk uygulayan uygarlıktır.

 Mumya bandajlarında yaygın olarak dini ritüeller için kullanılan tütsü özlerinde bulunan özel seskiterpenler keşfedilmiştir. Yunan ve Roma medeniyetleri de bu alanda büyük keşifler getirmiş ve hem ekstraksiyon hem de damıtma için kullanılan “ambix” in keşfi olarak damıtmanın temelini oluşturmuşlardır. Daha sonra İslam medeniyetleri de damıtma ve çıkarma sanatına büyük önem vermiştir.

Haberin Devamı

 Ekstraksiyon Yöntemleri ve Örnekleri Nelerdir?

 Günümüzde parfüm, kozmetik, ilaç, gıda, biyoyakıt, malzeme veya ince kimya endüstrilerinde ekstraksiyon işlemlerinin kullanılmadığı bir üretim süreci yoktur. Kimya laboratuvarında, bir ayırma hunisi yardımı ile sıvı - sıvı ekstraksiyonunun kullanılması en yaygın olanıdır. Çözünmüş bileşenleri içeren bir çözelti huniye yerleştirilir ve karışmayan bir çözücü eklenir. Bu da iki katmanın birlikte çalkalanmasıyla sonuçlanır.

 Bir katmanın sulu ve diğerinin organik çözücü olması en yaygın olanıdır. Bileşenler bir katmandan diğerine geçerken çıkarılır. Ayırma hunisinin şekli, iki katmanın verimli bir şekilde drenajına ve ayrılmasına izin verir. Bileşikler, her sıvı içindeki nispi çözünürlüklerine bağlı olarak bir sıvıdan diğerine hareket eder.

 

KEŞFETYENİ
Sinirlerine hakim olamadı! Seyircisine sert tepki gösterdi
Sinirlerine hakim olamadı! Seyircisine sert tepki gösterdi

Cadde | 20.04.2025 - 10:29

'Çalkala', 'Pırlanta', 'Nazar', 'Ders Olsun', 'İntikam', 'Gölge' gibi şarkılarıyla hafızalara kazınan şarkıcı Demet Akalın, geçtiğimiz akşam Nevşehir'de sahne aldı. Mekanda sigara içenlere tepki gösteren ünlü şarkıcının o halleri gündem oldu.