EğitimEğitimde ‘yepyeni’ donem

Eğitimde ‘yepyeni’ donem

01.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Okul zili bu yıl yeniliklerle çalacak. Yeni müfredat bu yıldan itibaren kademeli olarak uygulanmaya başlayacak. Artık il, ilçe ve okul geneli deneme sınavları düzenlenmeyecek. İlkokullarda sınav saati uygulaması olmayacak. Okullarda şiddete karşı yeni tedbirler alınacak…

Eğitimde ‘yepyeni’ donem

Aysel Bozan Yılmaz - Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki yaklaşık 19 milyon öğrenci için ders zili 9 Eylül’de çalacak. Okulöncesi ve ilkokul 1. sınıf öğrencileri ise yarından itibaren bir hafta uyum programına alınacak. Yine yaklaşık 1.2 milyon öğretmenin dönem başı mesleki çalışmaları da önümüzdeki hafta yapılacak. 2024-2025 eğitim öğretim yılı, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat başta olmak üzere bir dizi yenilikle başlayacak. Bu yeniliklerden öne çıkanlar şöyle:

Haberin Devamı

- Yeni müfredat, bu yıl okul öncesi, ilkokul 1, ortaokul 5, ortaöğretim hazırlık ve 9. sınıf düzeylerinde başlamak üzere kademeli bir şekilde uygulanacak.

- Yeni müfredat kapsamında, sınıf içi ölçme uygulamaları hariç, öğrencileri akademik başarılarına göre sıralayacak ve onları bir yarışa dâhil edecek şekilde il, ilçe ve okul geneli sınavlar yapılmayacak.

- İlkokullarda sınav saati uygulaması kaldırıldı. Öğrencilere çoktan seçmeli soruların yer aldığı kısa süreli, hazır bulunuşluk, tarama gibi adlar altında hiçbir sınav uygulanmayacak.

Şiddete karşı tedbirler

- Okullarda Şiddetin Önlenmesi konulu genelge yayımlandı. Buna göre okullarda fiziksel, cinsel, psikolojik, dijital şiddet, akran zorbalığı, siber zorbalık gibi her türlü şiddetin önlenmesine yönelik yeni tedbirler alınacak.

Haberin Devamı

- Sınıf tekrarı riski olan öğrencilere yönelik önleme, müdahale ve yönlendirme komisyonu kurularak gerekli çalışmalar yapılacak.

- Okulların enerji verimliliğini artırmak ve çevreci okullar geliştirmek amaçlı yapılacak çalışmalar “yeşil bayrak” ile tescil edilecek.

- Yeni kurulan Velivizyon platformuyla okul-aile iş birliği güçlendirilecek.

Kayıt parası, öğretmen seçimi sınıf annesi, cep telefonu...

MEB, sosyal medya hesabından “Yeni eğitim öğretim yılında uygulanacak bazı önemli kararlar” başlığı altında bir liste yayınladı. Bu listede okulların, öğretmenlerin, yöneticilerin uyması gereken kurallara yer verildi. İçlerinde geçen yıl başlayıp bu yıl devam eden uygulamalar da var. İşte onlardan bazıları:

- Öğrenci kayıtları esnasında kayıt parası veya başka ad altında zorunlu ücret alınmayacak.

- İlkokul 1. sınıf şubeleri ve sınıf öğretmenleri ile 5. sınıf şubeleri e-Okul’dan otomatik belirlenecek. Öğretmen ve sınıf seçimi yapılamayacak.

- Ücretsiz dağıtımı yapılan kaynaklar dışındaki materyallerin okullarda reklam ve tanıtımı yapılamayacak, bu materyaller öğrencilere aldırılmayacak.

- Velilerin okul ziyaretleri, Okul Randevu Sistemi üzerinden yürütülecek.

- Eğitim öğretim kurumlarında sınıf annesi ve benzeri adlar altında mevzuatta yer almayan uygulamalara izin verilmeyecek.

Haberin Devamı

- Öğrenciler sınıf içinde cep telefonu bulundurmayacak.

- Öğrencilerin mezuniyet günleri dolayısıyla velilere ve okullara külfet olacak etkinliklerden kaçınılacak. 

Okullar 20 Haziran’da kapanacak

Yeni eğitim öğretim yılı, 9 Eylül 2024’te başlayacak. İlk ara tatil, 11-15 Kasım 2024’te yapılacak. Birinci dönem 17 Ocak 2025’te sona erecek. Yarı yıl tatili 20-31 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilecek. İkinci dönem 3 Şubat’ta başlayacak. 31 Mart-4 Nisan tarihleri arasında ikinci ara tatil olacak. Okullar 20 Haziran 2025’te kapanacak.

Yazarlar