EğitimDenklem Ve Eşitsizlikler Ders Notları Ve Konu Anlatımı

Denklem Ve Eşitsizlikler Ders Notları Ve Konu Anlatımı

15.06.2021 - 01:41 | Son Güncellenme:

Eşitsizlik, matematik alanında sıklıkla kullanılan ve önemli kuralları bünyesinde barındıran bir matematik konusunu ifade eder. Denklemlerin ve eşitsizliklerin iyi bir şekilde anlaşılması öğrenciler için büyük bir önem arz eder. Eşitsizlik konusu ile sınavlarda çok sayıda soru çıkmaktadır. Bu sebepten dolayı öğrenciler genel olarak bu konuya ağırlık vermektedir. Denklemlerin ve eşitsizliklerin ne olduğunu ve bahsedilen bu eşitsizliklerin hangi kurallara sahip olduğunu sizler için derledik.

Denklem Ve Eşitsizlikler Ders Notları Ve Konu Anlatımı

Eşitsizlikler matematik içinde ifade edilen bir kavramdır. Çeşitli semboller aracılığı ile denklemlerin çözülmesi sağlanır ve bu şekilde doğru olan sonuca ulaşabilmek hedeflenir.

Denklem ve Eşitsizlikler Nedir?

Eşitsizlik içerisinde yer alan semboller arasında >, işareti büyüktür anlamına gelir. ≥ sembolü ise büyüktür ya da büyük eşittir, < sembolü küçüktür, ≤ sembolü ise küçüktür ya da küçük eşittir şeklinde okunur. Sembolleri ile yazılabilen matematiksel nitelikteki ifadelere eşitsizlik adı verilir. Bu sembollerin solundaki ifade sağında yer alan ifadeden küçük de olabilir bu ifadeye eşit de olabilir.

Denklemler ve Basit Eşitsizlikler Nasıl Gösterilir?

>, ≥,
a ve b reel sayılar şeklinde ifade edilmek üzere ab, a≤b biçiminde ifadeler esas olarak bir basit eşitsizliği ifade eder.
Örnek olarak verilirse;

Haberin Devamı

a sayısı pozitif bir reel sayı ise a>0 şeklindeki eşitsizlik aracılığı ile gösterilebilir.

b sayısı negatif bir reel sayı ise b

≤, ≥, sembolleri dahil anlamına gelir.

sembolleri ise dahil değildir şeklindeki anlama gelir.

Basit Eşitsizliklerin Özellikleri Nelerdir?

Bir eşitsizliğin her iki kısmına aynı sayı eklenebilir ve çıkartılabilir. Bu durum eşitsizliğin yönünü değiştirmemektedir.

Eşitsizliğin her iki kısmı da pozitif olan bir sayıyla çarpılırsa ya da bölünürse, bu eşitsizliğin yönü değişmez.

Bir eşitsizliğin her iki kısmı negatif olan bir sayıyla çarpılır ya da bölünürse, eşitsizlik yön değiştirir.