EğitimÇocuğunuz dikkatsiz mi emin misiniz?

Çocuğunuz dikkatsiz mi emin misiniz?

27.08.2013 - 16:22 | Son Güncellenme:

Test çözmek pek çok öğrenci için en sık kullanılan ve en doğru kabul edilen yöntem. Ancak öğrenciler bu sistemle üst düzey düşünme becerisi gerektiren durumlarda başarısız oluyor.

Çocuğunuz dikkatsiz mi emin misiniz

Türkiye öğrenciler için adeta bir sınavlar ülkesi ve değişen eğitim sisteminin tek değişmeyeni hafızaya dayalı sınavlar. Test çözmek pek çok öğrenci için en sık kullanılan ve en doğru kabul edilen yöntem. Ancak öğrenciler bu sistemle üst düzey düşünme becerisi gerektiren durumlarda başarısız oluyor. Aileler ise bu sorunu anlamıyor ve “dikkat eksikliği" diyor”

ESRA ALUS İstanbul

Haberin Devamı

İşte bu tür sorunlar karşısında 4 yıl çalışarak GeniuSpy düşünme becerileri programını geliştiren Fırat Ataklı, bireyin bilişsel işlevlerini dengeli ve tutarlı bir biçimde geliştirerek potansiyellerinin zirvesine çıkabileceğini savunuyor.

Ataklı GeniuSpy adını verdikleri programla öğrencilerin düşünsel alt yapısını kuvvetlendirdiklerini belirterek “Rahatlıkla söyleyebiliriz ki değişen sınav ve eğitim sistemine karşı bağışıklık kazanıyorlar.”diyor.

Türkiye’nin ilk ve tek bütüncül düşünme becerileri merkezini kurduklarını belirten Ataklı, “GeniuSpy programıyla her bireyin beyin haritasını çıkararak varsa engelleri baştan belirliyoruz. Olumsuzlukları ortadan kaldırarak dengeli ve tutarlı gelişimi garanti altına alınıyor. 3-14 yaş arası çocuklara buraya adım attıkları an bilişsel envanter uygulayarak önlerindeki engelleri belirliyor ve ailelerin de desteğiyle öğrencinin yolunu gelişime açık hale getiriyoruz.”

Haberin Devamı

Program 3-14 yaş arası çocuklar için

GeniuSpy programını Finlandiya, Almanya ve Güney Koreye'de yaptıkları incelemeler sonucunde geliştirdiklerini aktaran Ataklı "3- 14 yaş arası çocuklarla çalışarak bu işe başladık. Bu yaş grupları için 8 farklı program tasarladık. Hedef kitleniz çocuklar olduğunda en önemli boyutunuz duygusal boyut oluyor. Öğrencilerin olumlu yönlerini görür, takdir eder, öğrenci yanımızdayken anne babayla paylaşırız. Çocuklar GeniuSpy’a geldiklerinde bilişsel değerlendirmeye alınırlar. Bu değerlendirme sonrası her çocuğun programı özelleştirilir, aileye süreli değil sürekli destek verilir. Çocuğu GeniuSpy’a gelen bir aile, öğretmen rolüne girmeden çocuğuna nasıl katkı sağlayabileceği konusunda danışmanlık alır. Öğrenci bir modülü 32 oturumda tamamlar. Bilişsel değerlendirme sonucuna göre bir öğrenci haftada en az bir en çok üç kez merkezimize gelerek çalışmalarını yapar. Programı almış öğrencilerin sosyo duygusal anlamda ne kadar geliştiklerini ve sınavlarda da ne kadar başarılı olduklarını gördük. GeniuSpy ekibi olarak çocukların doğru eğitimle hayatlarını çok daha nitelikli hale getirebileceğimizi biliyoruz. Bu inançla kararlı ve sağlam adımlar atarak ağımızı genişleteceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Aileler sorunu bilmiyor “dikkat eksikliği diyor”

Ailelerin çocukları hakkında dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü ve hiperaktivite şikayetleriyle geldiğine dikkat çeken Ataklı,”Hem eğitimciler hem veliler bu tanımlamaları sıklıkla kullanıyorlar. Bize gelen pek çok aile de çocuğunun dikkatsiz olduğunu düşünüyor. Öğrencilerle sohbet ediyoruz, onlar da kendilerini dikkatsiz olarak nitelendiriyorlar. Ancak bilişsel değerlendirmeyi yaptığımızda çoğu zaman görüyoruz ki sorun dikkatte değil, bambaşka bir alanda. Sıralı yönerge takibi, strateji üretme, bilgiyi alma ve nitelikli ürüne dönüştürme gibi konular asıl sıkıntının yaşandığı yerler olarak karşımıza çıkabiliyor. Biz bu nedenle çocuğunun dikkatsiz olduğunu düşünen ailelere ‘Emin misiniz? Bir daha düşünün’ diyoruz.”

Yazarlar