12.04.2023 - 16:17 | Son Güncellenme:
Candaroğulları denizcilik özellikleri ile bilinen bir beyliktir. 1291 yılında Sinop ve Kastamonu çevresinde kurulmuş olan Candaroğulları 1461 senesinde Osmanlı devletine katılmıştır.
Candaroğulları Beyliği Nedir, Nerede Kurulmuştur?
Candaroğulları beyliği ikinci dönemde olan Anadolu beyliklerinden biridir. Denizcilik özellikleri ile ön plana çıkan Candaroğulları beyliği Osmanlı devletinin de donanmasına güç katmış bir beyliktir. İlhanlı devletinin hükümdarı olan Geyhatu tarafından kurulmuş olan Candaroğulları beyliği 1291 senesinde kurulmuştur.
Candaroğulları beyliğinin soy ağacı Şemsettin Yaman Candar, 1. Süleyman Paşa, 1. İbrahim Bey, Yakup Bey, Emir Adil Bey ve Kötürüm Bayezid olarak gitmektedir. 1291 yılında kurulmuş olan Candaroğulları beyliği Kastamonu ve çevresinde kurulmuştur. Beyliğin Kastamonu ile Sinop'a hakim olduğunu söylemek mümkündür.
Özellikleri Nelerdir?
Candaroğulları 1291 yılında Kastamonu ile çevresinde kurulmuş denizci özellikleri olan bir beyliktir. Candaroğulları denizci olma özellikleri ile Osmanlı topraklarına katıldığında devlete donanma anlamında büyük katkılar sağlamıştır.
Candaroğulları beyliğinin eserleri arasında Sinop'ta Kötürüm Bayezid Camii ile sarayı, Safranbolu Gazi Süleyman Paşa Camii ile Kastamonu İbn Neccar Eligüzel Camii yer alır. Ayrıca Candaroğulları beyliği Kastamonu'da İsmail ve İbrahim Bey'e ait medrese, camii, mektep ve kütüphane yaptırmıştır.
Candaroğulları Beyliği Osmanlı Devletine Nasıl Katıldı?
Candaroğulları beyliğinde İsmail Bey tahta çıktığında Kızıl Ahmet Bey isyan çıkarmış ve Candaroğulları da yıkılma sürecine girmiştir. Bunun sonucunda 1461 senesinde 2. Mehmet'in Trabzon seferine çıkmadan önce Candaroğullarını Osmanlı devletine katmıştır. Candaroğulları denizci olma ve Sinop'ta tersane kurma özellikleri ile Osmanlı devletinin donanmasına güç katmış bir beylik olarak bilinmektedir.