EğitimBizans Sanatı Nedir? Kısaca Eserleri Ve Özellikleri

Bizans Sanatı Nedir? Kısaca Eserleri Ve Özellikleri

12.02.2022 - 02:15 | Son Güncellenme:

Günlük hayat içerisinde anlamı bilinmeyen birçok kelime ile karşılaşılması mümkün olmaktadır. Bizans sanatı da bu kelimelerden birisi olarak ifade edilebilir. Bizans sanatı en fazla karşılaşılmakta olan kelimelerden birisi olarak bilinmektedir. Bizans sanatı nedir? Kısaca eserleri ve özellikleri nelerdir? Bizans sanatı ile ilgili merak edilen tüm detayları derledik.

Bizans Sanatı Nedir Kısaca Eserleri Ve Özellikleri

Bizans sanatı karşınıza çıkabilecek olan kelimelerden birisi olarak ifade edilebilir. Bizans sanatı, Bizans İmparatorluğu döneminde yapılan sanatı ifade etmek için kullanılmakta olan bir ifade olarak da bilinmektedir. Bizans imparatorluğu ise 4. yüzyıl ile 15. yüzyıl arasında varlığını sürdürmüştür.

Bizans Sanatı Nedir?

Bizans imparatorluğu döneminde yapılan sanat, Bizans sanatı olarak bilinmektedir. Bizans sanatının 4. yüzyıl ile 15. yüzyıl arasında yapıldığını söylemek de mümkün olmaktadır. Bizans sanatının aynı zamanda etkilerini yakın olduğu komşu bölgelerde de görmek mümkündür.

Bizans sanatı başlangıçta Roma sanatının devamı niteliğinde olmuştur. Fakat sonrasında Hristiyanlığın etkisi ile din alanında gelişen ve farklılık gösteren bir sanat alanına dönüşmüştür. Bizans sanatının büyük ölçüde Roma sanatı ile ilişkili bir sanat olduğunu söylemek de mümkün olmaktadır.

Kısaca Eserleri ve Özellikleri Nelerdir?

Bizans sanatının daha çok dini bir sanat olduğunu söylemek de mümkündür. Bizans sanatında mozaik, freskler, ikonalar ve kitap sanatları başlıca incelenen alanlar arasında yer almaktadır. Bizans sanatı; resim, heykel ve mimari alanında büyük eserler sunulmasına olanak sağlamıştır. Hemen hemen tüm sanat eserlerinde dini temaların kullanıldığını söylemek mümkün olmaktadır. Bizans sanatının en önemli özellikleri arasında klasik sanat üzerindeki etkisini ifade etmek doğru olacaktır.

Bizans sanatçıları için soyut durumların resmedilmesi oldukça önemli bir unsur olarak bilinmektedir. Doğanın ilkelerine aykırı olan durumların temsil edilmesi de en önemli özellikleri arasında yer almaktadır.