04.11.2020 - 23:23 | Son Güncellenme:
Biyokimya, en temelde, canlı maddede meydana gelen kimyasal süreçlerin incelenmesidir. Bununla birlikte, bu basit tanım, hayatımızın neredeyse tüm yönlerine dokunan inanılmaz derecede çeşitli bir araştırma alanını kapsamaktadır.
Biyokimya Bölümü Nedir?
Biyokimya, hücresel ve moleküler düzeyde biyolojik süreçlerin incelenmesine kimyanın uygulanmasıdır. 20. yüzyılın başlarında bilim adamlarının canlı sistemlerin kimyasını araştırmak için kimya, fizyoloji ve biyolojiyi birleştirmesiyle ayrı bir disiplin olarak ortaya çıktı. Tüm biyolojik süreçlerin temelini oluşturan kimyayı araştırır.
Araştırma ilerlemelerine dayanan Biyokimya, yeni sınırlar açmayı amaçlar. Biyolojik önemi olan alan bükme sorunlarını giderek sorunları ayrıntıyla ele almak için çeşitli araçlar ve yaklaşımlar kullanır.
Biyokimya hem yaşam bilimi hem de bir kimya bilimidir - canlı organizmaların kimyasını ve canlı hücrelerde meydana gelen değişikliklerin moleküler temelini araştırır. Kimya yöntemlerini kullanır. Toplumumuzdaki en acil sorunlardan biri olan çevresel bozulma, biyokimyacılar tarafından ele alınmaktadır. Biyolojik kimya yeni özelliklere sahip yeni malzemeler üretmek veya eski işlemlerin verimliliğini artırmak için kullanıldıkça endüstri dönüştürülüyor.
Biyokimya Bölümü Dersleri Nelerdir?
Biyokimya bölümünde 4 yıllık lisans eğitimi veriliyor. Biyokimya dersleri içerisinde; matematik, kimya, fizik, biyoloji, genetik, mikrobiyoloji, beslenme, biyokimya, fermantasyon, endüstriyel atı, histoloji, enzimoloji ve klinik kimya gibi dersler var. Derslerden başarılı olmak suretiyle bölümden mezun olmak mümkündür. Yurt dışı deneyimi almak isteyen öğrenciler için Erasmus değişim programları vardır. En az 2. dönem en geç 5. dönemde Erasmus başvuruları yapılabilir.
Bölüm, Biyokimyanın tüm alanlarında, ilgili disiplinlerde temel ve uygulamalı araştırmalar yapmaktadır. Ayrıca Moleküler Biyoloji ve Biyoteknoloji alanında son teknoloji araştırıyla ciddi anlamda ilerlemeler kaydediyor
Biyokimya Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Biyokimyacılar, örneğin beyin fonksiyonu mekanizmaları, hücresel çoğalma ve farklılaşma, hücreler ve organlar içindeki ve arasındaki iletişim ve kalıtım ve hastalığın kimyasal temelleri ile ilgilenirler. Biyokimyacı, proteinler, nükleik asitler, lipitler, vitaminler ve hormonlar gibi belirli moleküllerin bu tür işlemlerde nasıl işlediğini belirlemeye çalışır. Canlı hücrelerdeki kimyasal reaksiyonların düzenlenmesine özel önem verilmektedir.
Biyokimya, tüm biyolojik süreçleri anlamanın temeli haline geldi. İnsanlarda, hayvanlarda ve bitkilerde birçok hastalığın nedenlerini açıklamıştır. Mezun olan Biyokimyacılar, araştırmadan öğretime, sağlık hizmetlerine ve politika oluşturmaya kadar birçok kariyer seçeneğine sahiptir.
Biyokimyacılar genellikle laboratuvarlarda çalışır ve buradaki cihazların muhafazasından da sorumludur.
Biyokimya Bölümü Mezunlarının İş Olanakları Nelerdir?
Biyokimya mezunu olan kişiler, canlıların modern kimyası hakkındaki derin bilgilerinden, modern biyokimyasal cihazlarla nasıl çalıştıklarından ve güçlendirilmiş ekip çalışması ve iletişim becerilerinden yararlanırlar. Peki, iş alanları nelerdir?
Biyoteknoloji şirketleri
Çevresel ve tıbbi test şirketleri
Kimya şirketleri
İmalat
Gıda şirketleri
Devlet Hastaneleri
Özel Laboratuvarlar
Özel Sağlık Merkezleri
Tıp fakültelerinde eğitmen olarak da çalışabilen biyokimya mezunlarının oldukça geniş iş sahası vardır.
Biyokimya, çok çeşitli yaşam formlarında meydana gelen karmaşık kimyasal reaksiyonları çözmeye çalıştığı için tıp, veterinerlik, tarım ve biyoteknolojideki pratik gelişmelerin temelini oluşturur. Moleküler, genetik ve biyomühendislik gibi heyecan verici yeni alanların temelini oluşturur.
Şimdilerde TRT'de yayınlanan Teşkilat dizisinde başrol oynayan ve Altay karakterine can veren Tolga Sarıtaş ve eşi Zeynep Mayruk'un bebek bekledikleri iddia edildi. Çiftin çıkan haberler sonrası sosyal medya paylaşımları dikkatlerden kaçmadı.