EğitimBiyofilik Ne Demek? Biyofilik Tasarım Nasıl Olur, Örnekleri Nelerdir?

Biyofilik Ne Demek? Biyofilik Tasarım Nasıl Olur, Örnekleri Nelerdir?

24.07.2022 - 02:35 | Son Güncellenme:

Biyofilik tasarım, insan sağlığını korumak ve geliştirmek için doğal süreçleri ve sistemleri yapılı çevre tasarımına da dahil etmenin çok kritik olduğunu düşünen bir yaklaşımdır. Yapılan çok sayıdaki akademik çalışma ve araştırma, doğayı taklit eden ortamların refah ve genel sağlık üzerindeki geliştirici ve olumlu etkilerini de kanıtlamıştır. Biyofilik ne demek sizler için derledik.

Biyofilik Ne Demek Biyofilik Tasarım Nasıl Olur, Örnekleri Nelerdir


Biyofilik tasarım, günümüzde yaşadığımız betonlaşmış şehirlerde doğaya çok yabancılaştık. Biyofilik tasarımın asıl amacı ise, insanları doğaya yakınlaştıran ve doğa ile iç içe yaşama hissi veren güzel mekanlar yaratmaktır.

Biyofilik Ne Demek?

Biyofili terimi, “biophilia” kavramından meydana gelir. Biophilia, “yaşam sevgisi ya da yaşayan sistemlerin sevgisi” anlamında da kullanılır. Aynı zamanda biyofili, doğal çevre ile olan içsel bağımızdır. Her birimizin doğal dünya ile çok eski yıllara dayanan genetik bir bağlantısı olduğunu bilinir. Artan kentleşme sonucunda da doğal dünya ile olan bağlantısını ne kadar etkilediğini çok dikkatli bir şekilde gözlemleyen Amerikalı psikolog Edward O. Wilson aracılığı ile 1980’lerde yaygınlaştırılmış olan bir terimdir. Gelişmiş ülkelerde ise, kentsel dokunun giderek büyümesi ve gelişmesi, gelişmekte olan ülkelerde de kente doğru çok yüksek miktarda gerçekleştirilen göçler nedeni ile “biyofili” terimi daha da önem kazanmıştır.

Biyofilik Tasarım Nasıl Olur?

Biyofilik tasarım, doğal ortamlarda çalışmak, yaşamak ve öğrenmek için bu yakınlığı tekrar kurabilmeyi amaçlayan oldukça yenilikçi bir yöntemdir.

Biyofilik Örnekleri Nelerdir?

Biyofilik yaklaşımı, benimseyen tasarımcılar mimari tasarıma ve iç mekana bilinçli bir şekilde doğayı dahil ederek yeniden bağlantı kurabilmeyi de amaçlar.

 

Yazarlar