EğitimBirikinti Konisi Nedir Ve Nerelerde Görülür?

Birikinti Konisi Nedir Ve Nerelerde Görülür?

11.05.2021 - 14:43 | Son Güncellenme:

Her ülke, bölge hatta şehirler farklı coğrafi özelliklere sahiptir. Her bir bölge için farklı gruplandırma yapılabilir. Bu durumu iklim, toprak yapısı, kullanım şekli ve doğal olaylar gibi birçok etken değiştirir. Doğal olayların neden olduğu coğrafi özelliklerden bir tanesi olan birikinti konisi özel bir durumdur ve oluşması için bazı durumlara gereksinim duyar. Peki birikinti konisi nedir ve nerelerde görülür? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Birikinti Konisi Nedir Ve Nerelerde Görülür

Birikinti konisi, ülkemizde İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygın olarak görülen bir şekildir. Birikinti konileri genellikle kurak ya da yarı kurak bölgelerde görülür. Aslında jeoloji ve coğrafya alanına ait olan bu konu genel kültür amaçlı herkes tarafından bilinmesinde fayda vardır.

Haberin Devamı

Birikinti Konisi Nedir ve Nerelerde Görülür?

Birikinti konisi, adından da anlaşılabileceği gibi birikime dayalı bir doğal olaydır. Birikinti konileri aslında coğrafi bir şekli oluşturur. Birikinti konilerinin oluşması için eğimli bir toprak arazi ve bir de akarsu gerekmektedir. Ülkemizde İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sık rastlanan birikinti konilerinde alüvyonlar koni şeklinde birikerek oluşturur.

Genel olarak birikinti konilerinin nerelerde görüldüğünü açıklayacak olursak dağ eteklerinde rastlanır. Çünkü oluşması için gerekli eğimli yapıyı dağlık alanlar sağlar. Birikinti konisini tam olarak açıklayacak olursak; dağ yamaçlarından düzlük alana doğru akan akarsuların su hızıyla birlikte materyal toplayarak eğimin azaldığı ve bittiği noktada bu materyalleri biriktirmesi olayıdır. Bu oluşan alana birikinti konisi denir.

Haberin Devamı

Oluşan şeklin koniyi andırması ve şeklin zamanla birikerek oluşmasından dolayı bu isim verilmiştir. Dağ tepelerinden inen akarsuların aşındırma gücü oldukça fazladır. Bununla beraber taşıma gücü de oldukça yüksek olan akarsular kat ettikleri yol boyunca bu işlemi devam ettirir. Bu yüzden genellikle dağ eteklerinin ova ile birleşim kısmında oluşurlar.

Yazarlar