19.04.2021 - 15:25 | Son Güncellenme:
Bilimsel yöntem, var olan bilgiyi veya erişilmemiş bilgiyi doğrulamak için kullanılan gözlemdir. Bilimsel yöntemin amacı gerçeği açığa çıkarmak, doğru olana ulaşmayı sağlamaktır. Bunun mantık içerisinde gerçekleşmesini sağlar.
Bilimsel Yöntem Nedir?
Doğru olana erişmek, teyit etmek için deneylere ve gözlemlere başvurulur. Bilimsel yöntem ortaya atılan tezin doğruluğunu veya yanlışlığını kanıtlamak için başvurulan sistem olarak adlandırılır. Örneğin; saç dökülmesine neden olan durumların gözlemlenebilmesi için bilimsel yönteme ihtiyaç duyulur. Bunun için bilimin belirlediği yollarla neden araştırılır ve bulgu haline getirilir. Bilimsel olarak kanıtlanır.
Bilimsel Yöntemler ve Örnekleri Nelerdir?
Bilimsel yöntemlerin geliştirilmesi için bazı hipotezlerin olması gerekir. Bunları teori veya düşünce olarak açıklamak mümkündür. Bilimsel yöntem 5 farklı aşamada gerçekleştirilebilir. Birincisi gözlemdir. İkincisi soru sorulmasıdır. Üçüncüsü hipotez önermesidir. Dördüncüsü tahmin yürütmektir. Beşincisi yani son adımı tahminlerin test aşamasıdır. Örnek olarak yumurta pişirme işleminin neden gerçekleşmediğini üzerinde çalışma yürütülebilir. Yumurta pişirilme işleminin neden gerçekleşmediği bilimsel yöntem kullanılarak bulunabilir.
Örnek
İlk adım, gözlem yapmaktır. Yumurtayı sahana attınız ancak bu yumurtanın pişmediğini gördünüz. İkinci adıma geçmeniz gerekiyor. İkinci adımda soru sormanız gerekiyor. Soru şu şekilde olabilir. Yumurta neden pişmedi. Üçüncü adımda hipotez ortaya koymanız gerekiyor. Bu durumda kendiniz yumurtanın neden pişmediğine dair öngörüde bulunmanız gerekiyor. Sahandan dolayı şeklinde hipotez geliştirebilirsiniz.
Dördüncü adıma geçtiğinizde tahminler yürütmeniz gerekiyor. Bir önceki durumdakinden daha geniş kapsamlı tahminler yürütülebilir. Son yani beşinci adımda test aşamasına geçilmelidir. Örnek olarak yumurtayı başka sahanda pişirmeye çalıştığınızda pişip pişmediği kontrol edilir. Yumurta diğer sahanda pişiyorsa hipotez doğru, pişmiyorsa yanlış olur.