EğitimBernoulli İlkesi Nedir? Soru Örnekleri İle Bernouilli İlkesi Ve Özellikleri

Bernoulli İlkesi Nedir? Soru Örnekleri İle Bernouilli İlkesi Ve Özellikleri

27.03.2022 - 02:18 | Son Güncellenme:

Bernoulli ilkesi genellikle Fizik derslerinde karşımıza çıkan ve çok fazla bilinmeyen bir ilkedir. Bernoulli ilkesini henüz yeni duyan kişiler bu ilke hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilir. Peki, Bernoulli ilkesi nedir? Soru örnekleri ile bernouilli ilkesi ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.

Bernoulli İlkesi Nedir Soru Örnekleri İle Bernouilli İlkesi Ve Özellikleri


Bernoulli ilkesi basınç ve akışkanların arasındaki ilişkileri aktaran bir ilkedir. Bununla birlikte Bernoulli prensibi olarak da bilinir.

Bernoulli İlkesi Nedir?
​​​
Bernoulli ilkesi, enerjinin yasası ve korunumu ile ilgili olan bir kavramdır. Bernoulli ilkesi ayrıca, akışkanlar dinamiğinde bulunan bir ilke olarak da bilinmektedir. Genellikle basınç konusunda değerlendirilen bir ilke niteliğinde olduğunu söylemek mümkündür.

Bernoulli ilkesine göre akışkanın basıncı ile hızı arasında ters orantı olduğu söylenebilir. Ters orantıya dayanarak akışkanın hızının artmasına bağlı, kesitte bulunan basınçta azalma gözlemlenir. Nitekim aynı şekilde kesitte hızın azalması ile birlikte basınç artması gözlenebilir. Yani hızlı akan bir sıvının düşük bir basınca sahip olması Bernoulli ilkesi ile açıklanabilir.

Soru Örnekleri İle Bernouilli İlkesi ve Özellikleri

Bernoulli ilkesi enerjinin korunumu yasasıyla doğrudan ilişkilidir. Akışkan basıncıyla akışkan sıvının akışının hızı arasındaki durumu ifade etmektedir. Aynı zamanda akışkan dinamiği ile alakalı olan bu ilke son derece önem arz etmektedir. Bu ilkeye göre bir akışkanın hızı arttığında dengeyi sağlamak adına statik basıncın düşmesi gerekir. Bu durum ise ters orantı ile sağlanmaktadır. Statik basıncın düşmesi ile potansiyel enerjinin düşmesi aynı kavram olmaktadır.

Bernoulli ilkesi günlük hayatta da sıklıkla karşımıza çıkar. Buna örnek olarak Uçağın kanatlanması gösterilebilir. Uçağın kanatlanması durumu tamamen Bernoulli prensibi ile açıklanabilir. Uçağın kanadı ile oluşan basınç farkına bağlı, uçağın havalanması ve de uçması mümkün olmaktadır. Bir uçak kanadı düşünüldüğü zaman kanadın alt kısmı kavisli olduğu görülmektedir. Ancak üst kısmının ise düz olduğu dikkat çekmektedir. Uçak üzerinde farklı iki kanat bulunur ve kanatların diğerine geçmesi ile zaman farkları oluşur. Burada da Bernoulli ilkesi meydana gelir.

Bernoulli ilkesi soru örnekleri aşağıdaki gibidir;
Örnek) Bir saç kurutma makinesinin içine birkaç sıra elektrik rezidansı yerleştirilmiş ve sabit çaplı bir kanaldan oluşmuştur. Küçük fan havayı içeri doğru emer ve rezidansların üzerine üfler. Bu durumda havanın girişteki yoğunluğu 1.20 kg/m³ iken, çıkışta ise 1.05 kg/m³ olmaktadır. Buna göre saç kurutma makinesinden geçen havanın hızı nedir?

Çözüm) m1=m2
p1AV1=p2AV2

Haberin Devamı

V2/V1=p1/p2

1.20 kgm³ /1.05 kgm³= 1.14 yani artış olur.