EğitimBazalt Nedir, Nasıl Oluşur? Bazalt Hangi Kayaç Türüdür?

Bazalt Nedir, Nasıl Oluşur? Bazalt Hangi Kayaç Türüdür?

12.03.2021 - 05:13 | Son Güncellenme:

Doğada, farklı taş türleri bulunur. Bunlar bazen ufak taşlar olabilirken bazen de kayalar halinde karşımıza çıkarlar. Bu taş türleri yine doğada kendiliğinden var olabileceği gibi bazıları belirli tepkimeler sonucu oluşur. Tepkime sonucu oluşan taş türlerinden biride bazalttır. Peki bazalt nedir? Sonradan oluşumu nasıldır? Kayaç türlerinden hangisidir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Bazalt Nedir, Nasıl Oluşur Bazalt Hangi Kayaç Türüdür

Bazalt, sonradan oluşuma sahip doğal kayaçlardan biridir. Doğada kendiliğinden var olmaz. Bir olay sonucu meydana gelir. Yani doğada oluşması için bir sürece ihtiyaç vardır.

Bazalt Nedir, Nasıl Oluşur?

Bazalt, volkanik olaylar sonucunda oluşan bir taş kütlesidir. Tür olarak kayadır. Volkanik patlama ve olayların oluştuğu bölgelerde görülür. Rengi siyaha yakındır. Günümüzde kaldırım ve köprü yapımında sıkça kullanılır. Basınca dayanıklıdır. Bazaltın parlak, camsı bir görüntüsü vardır. Lavlar, ortaya çıkarken, içerisindeki gazlar havaya karışır. Hem içerisinde boşluklar oluşturur, hem de lavın sertleşerek bazalt haline gelmesi bu şekilde gerçekleşir.

Bazalt Hangi Kayaç Türüdür?

Bazalt, volkanik kayaçlar kategorisinde yer alır. Çünkü bu taş, volkanik patlama sonucu lavdan oluşur.