EkonomiÖTV indirimi sonrası markalar gözünü Türkiye’ye dikti! Hangi araçlar ucuzladı?

ÖTV indirimi sonrası markalar gözünü Türkiye’ye dikti! Hangi araçlar ucuzladı?

30.07.2024 - 07:35 | Son Güncellenme:

Hibrit araçlara uygulanan ÖTV indirimi kararı sonrası gözler araç fiyatlarına çevrildi. Türkiye’de halihazırda 24 model hibrit araç modeli bulunuyor. Öte yandan ÖTV indirimiyle birlikte bazı markaların Türkiye pazarına yöneleceği belirtiliyor. İşte detaylar...

ÖTV indirimi sonrası markalar gözünü Türkiye’ye dikti Hangi araçlar ucuzladı

Milliyet.com.tr/ÖZEL Hibrit araçlara uygulanan ÖTV indirimi sonrası bazı yeni markaların Türkiye pazarına girebileceği hatta halihazırda Türkiye’de faaliyet gösteren Çinli markanın hibrit modelini Türkiye’ye getirmek için gün saydığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Öte yandan Çin araçlara getirilen yüzde 40 ek gümrük vergisinin ardından araç üreticisi BYD, Türkiye’ye 1 milyar dolar yatırım yapacağını duyurmuştu. Otomobil devi Manisa’da elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi kuracak.

‘FİYATLARDA DÜŞÜŞ BEKLENİYOR’

Türkiye’de şarj edilebilen 24 adet hibrit araç modeli bulunuyor. Peki ÖTV indirimi hangi araçları kapsayacak? Atılan son adımlarla birlikte daha çok marka Türkiye pazarına giriş yapar mı?

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, milliyet.com.tr’ye değerlendirdi. Ertemel konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Şarj edilebilir hibrit otomobillere ÖTV indirimi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme emisyonu 25 gramın altında olan, elektrikli menzili 70 km ve üstünde olan plug-in hibrit araçları kapsar nitelikte.

Haberin Devamı

Alınan kararla birlikte ülkemizde satışa sunulan ve kriterlere uyan otomobil fiyatlarında düşüş beklenirken, diğer yandan ülkemizde gelmesi beklenen Avrupa menşeli yaklaşık 10 farklı plug-in hybrid modeli ile Çin menşeli modellerin Türkiye pazarına gelmesi teşvik edilmiş oldu.

'PİYASAMIZA POZİTİF YANSIYACAK’

Önümüzdeki süreçte Avrupalı markalarla birlikte özellikle Çin menşeli markalar da mevcut ortamdan yararlanarak Türkiye piyasasında plug-in hybrid modellerini satışa sunacaktır. Buna istinaden bazı Çin menşeli markalar halihazırda yeni modellere dair kararını açıklamış durumda. Gerek fiyatlar anlamında gerekse pazar çeşitliliği anlamında son teknoloji ürünlerin ülkemize giriş yapacağı düşünülürse, alınan kararın piyasamıza pozitif yansıyacağını söyleyebiliriz.

‘4 MODELDE İNDİRİME GİDİLECEK’

Alınan karar emisyonu 25 gramın altında olan, elektrikli menzili 70 km ve üstünde olan şarj edilebilir hibrit araçları kapsar nitelikte. Şu an için Türkiye piyasasında kararın niteliklerine uyan 4 farklı model bulunuyor.

Karar kapsamına giren modeller BYD Seal, BMW X1, Skoda Kodiaq ve DS-9 Plug-In modelleri. %80’de bulunan BYD Seal %30’luk dilime, yine %80’de bulunan BMW X1, Skoda Kodiaq ve DS-9 plug-in modelleri ise %60’lık dilime geriledi. Yaşanan vergisel bazda gerileme ile bu araçlara dair indirimli rakamlar önümüzdeki günlerde netleşecektir.

Haberin Devamı

DAHA FAZLA MARKA TÜRKİYE’YE GELİR Mİ?

BYD, Çin otomotiv sektörünün lokomotif markalarından bir tanesi. Öte yandan Avrupa’da en çok satılan Çin menşeli marka konumunda. BYD gibi önemli bir markanın Türkiye pazarına doğrudan yatırım yapması diğer markalar açısından domino etkisi yaratacak önemli bir gelişme. Türkiye’nin de konumu ve dinamiklerinin markalar için sağladığı avantajlar göz önünde bulundurulduğunda, diğer markaların da bu trende uyarak yatırım yapması beklenen bir durum. BYD’nin kararını açıklamasının hemen ardından yine Çin menşeli bir marka daha yatırım planladıklarını açıklamıştı. Son günlerde ise ülkemizde beğeni kazanan Chery markasının doğrudan yatırım yapacağı ve planlamanın son aşamaya geldiği konuşulan hususlar arasında.”