GündemHasta yakınlarının saldırısına uğrayan aile hekimi kalp krizi geçirdi! STK’lardan kınama

Hasta yakınlarının saldırısına uğrayan aile hekimi kalp krizi geçirdi! STK’lardan kınama

30.07.2024 - 16:37 | Son Güncellenme:

Muğla’nın Bodrum ilçesinde, aile sağlığı merkezinde hasta yakınlarıyla çıkan arbede sırasında kalp krizi geçiren Doktor Mustafa Hürkal Tezvar’ın (63) yoğun bakım ünitesindeki tedavisi sürüyor. Birçok sivil toplum kuruluşu üyesi sağlıkçı, Tezvar’ın görev yaptığı aile sağlığı merkezi önünde basın açıklaması yaparak saldırıyı kınadı.

Hasta yakınlarının saldırısına uğrayan aile hekimi kalp krizi geçirdi STK’lardan kınama

Olay, dün saat 15.30 sıralarında Ortakent Mahallesi 12 No’lu Aile Sağlığı Merkezi'nde meydana geldi. İstanbul’da yaşayan ve ailesiyle birlikte tatile gelen Engin S., ateş şikayeti nedeniyle eşi Hilal S.’yi kız kardeşi Ö.S.A. ile birlikte aile sağlığı merkezine götürdü. Misafir girişi yaptıktan sonra Engin S., içeride hastası bulunan Dr. Mustafa Hürkal Tezvar’ın muayene odasına girdi. Tezvar iddiaya göre Engin S.’ye, ateşi bulunan eşini hastaneye götürmesini söyledi. Engin S. ise eşinin burada tedavi edilmesini isteyerek, doktoru kolundan çekti. Çıkan tartışmada Tezvar ile Engin S. arasında arbede yaşandı. Odaya giren diğer hasta yakınları ile merkezde çalışan personel kavgayı sonlandırdı.

Haberin Devamı

DOKTOR KALP KRİZİ GEÇİRDİ

Olay sırasında fenalaşan Dr. Tezvar, yere yığıldı. Tezvar’a ilk müdahaleyi mesai arkadaşları yaparken ihbar üzerine merkeze ambulans ve polis ekibi sevk edildi. Sağlık ekibinin kalp masajı yaptığı Dr. Tezvar, bir özel hastaneye kaldırıldı. Polis ekipleri Engin S. ve kız kardeşi Ö.S.A.’yı gözaltına alarak, Yalıkavak Polis Merkezi Amirliği'ne götürdü.

Yoğun bakım ünitesinde tedavisi süren Doktor Mustafa Hürkal Tezvar’ın sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu bildirildi.

SUÇLAMALARI REDDETTİLER

Emniyetteki işlemleri tamamlanan Engin S. ve kız kardeşi Ö.S.A. ise adliyeye sevk edildi. Engin S.’nin ifadesinde eşine bakması için doktorun yanına gittiği ve onu kolundan tutarak çektiği, sonrasında Dr. Mustafa Hürkal Tezvar’ın kendisine küfrettiğini, yaşanan olayda kendisinin ve araya giren kardeşinin yaralandığını söyledi. Darp girişimi olmadığını iddia eden Engin S., kardeşi ile birlikte odadan çıktıktan sonra doktorun rahatsızlandığını öne sürdü.

Haberin Devamı

Ö.S.A. ise olay sırasında araya girmek istediğini ve ağabeyinin ve kendisinin yaralandığını söyledi. Öte yandan, iki şüphelinin de darp raporu aldığı ve doktor Mustafa Hürkal Tezvar’dan şikâyetçi oldukları belirtildi.

Hasta yakınlarının saldırısına uğrayan aile hekimi kalp krizi geçirdi STK’lardan kınama

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI SALDIRIYI KINADI

Olayın ardından sivil toplum kuruluşları Ortakent Aile Sağlığı Merkezi’nde bir araya gelerek saldırıyı kınadı. Basın açıklamasına Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, birçok STK temsilcisi, sağlıkçı katıldı.

Sağlıkta şiddetin son bulmasını istediklerini söyleyen Muğla Tabip Odası Başkanı Çetin Erdolu, “Yine kötü bir haberle bir araya gelebildik bundan dolayı üzgünüz, kızgınız. Bu şiddet artık son bulsun diyoruz ancak şiddetin politik bir tercih olduğu sürece engellenemeyeceğini de biliyoruz. Dr. Hürkal Tezvar arkadaşımız dün bir hasta yakını tarafından fiziki ve sözel şiddete maruz kalarak arrest olmuş şu an da yoğun bakımda yaşam mücadelesi vermektedir. Sağlıkta şiddet haberi duymadığımız bir gün neredeyse hiç yok. Bunun tek suçlusu 30 yıldır süren sağlıkta piyasalaşma ve sağlığın ticari bir meta, hastanın müşteri olarak görüldüğü sağlık sistemidir. 3 dakikada bir randevu ile hasta bakmaya zorlanan kamu hastanesi hekimleri, 4 bin nüfusu olmasına rağmen bir o kadar da misafir hastaya bakmaya zorlanan tatil yöresi aile hekimleri şiddete maruz kalıyorsa bunun sorumlusu bu sistemi kurgulayan ve angaryaları hekimlere dayatan sağlık bakanlığı ile kışkırtılmış sağlık talebinden oy devşiren iktidarlardır” dedi.

Haberin Devamı

Aile Hekimler Dernekleri Federasyon Yönetim Kurulu Üyesi Ali Demir ise “Bilinen kardiyak rahatsızlıkları olan ve ileri yaşına rağmen çalışmaya devam eden meslektaşımız hasta ve hasta yakınlarının yaptığı tartışma sonucunda fenalaşmış, kalp pili olmasına rağmen yaşadığı stres nedeniyle 2 kez kalp durması geçirmiş ve acil müdahale gerektiren bir durumla karşı karşıya kalmıştır. Yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren Dr. Tezvar’a acil şifalar diliyorum. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu olarak sağlık çalışanlarına şiddetin artık dayanılmaz boyutlara ulaştığını ve bu durumun meslektaşlarımızın üzerinde büyük bir psikolojik baskı oluşturduğunu bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Zor çalışma şartları uygunsuz ve hukuksuz taleplerle mücadeleden aile hekimleri ve sağlık çalışanları her gün idarenin ve yüzlerce hastanın taleplerine yanıt vermeye çalışırken aynı zamanda şiddet riskiyle karşı karşıya kalmaktadırlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

ŞÜPHELİ TUTUKLANDI

Bodrum'da Doktor Mustafa Hürkal Tezvar'ın aile sağlığı merkezinde hasta yakınlarıyla çıkan arbede sırasında kalp krizi geçirmesinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden Engin Seymen tutuklanırken, kız kardeşi Ö.S.A. ise imza yükümlülüğü ile adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Öte yandan, şüpheli Seymen'in adliye çıkışında gazetecilerin doktoru darp ettiğiniz iddiası sorusuna, "Ben darp etmedim, doktor beni darp etti” dedi.

MUĞLA VALİLİĞİ'NDEN KINAMA

Olayın ardından Muğla Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Bodrum ilçemizde görevi başında şiddete maruz kalan Aile Hekimi Dr. Mustafa Hürkal Tezvar'ın yoğun bakımda tedavisi devam etmektedir. Doktorumuza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Şüpheliler E.S. ve Ö.S.A. güvenlik güçlerimizce olay mahallinde yakalanarak gözaltına alınmış, adliyeye sevk edilmiştir. Adliyedeki işlemleri devam etmektedir. Vatandaşlarımızın sağlığı için büyük bir özveriyle görev yapan Doktorlarımız, hemşirelerimiz ve tüm sağlık personelimize karşı uygulanan şiddeti kabul etmiyor, kınıyoruz. Suç işleyenleri, toplum vicdanını yaralayan hal ve davranış içinde bulunanları yakalayıp adalete teslim etmekte kararlıyız ifadeleri kullanıldı.