EğitimAhlak Felsefesi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Ahlak Felsefesi Filozofları Kimlerdir?

Ahlak Felsefesi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Ahlak Felsefesi Filozofları Kimlerdir?

30.06.2022 - 03:50 | Son Güncellenme:

Ahlak felsefesi, insan eylemlerini ve eylemlerin dayandığı ilkeleri inceleyen felsefe dalıdır. Ahlak alanındaki ilkeleri ve iyi ile kötünün ne olduğunu inceleyen bir daldır. Ahlak ve ahlaklılığın ne olduğunu inceleyerek davranışların da ahlaki boyutu tartışılır. Ahlak felsefesinin ne olduğu ve özellikleriyle hangi filozofların ahlak felsefesi hakkında merak edilen tüm detaylar.

Ahlak Felsefesi Nedir, Özellikleri Nelerdir Ahlak Felsefesi Filozofları Kimlerdir


Ahlak felsefesi filozofları ilk olarak Platon ve Sokrates olarak bilinir. Diğer filozoflar ise Gazzali, İbn Tufeyl ve İbni Arabi'dir.

Ahlak Felsefesi Nedir?

Ahlak felsefesi, insan yaşamındaki kurallar, değerler, yargılar ve düşünceler ile ilgilenen bir felsefedir. Genel anlamıyla insan yaşantısındaki her şeyi ahlaki boyutlardan ele alan bir felsefe olduğu düşünülebilir. İnsan davranışlarını iyi, kötü, güzel, doğru olarak ayıran ve sorgulayan felsefedir. Ahlak ise toplum içinde kişilerin uymak ile yükümlü oldukları davranış biçimleri ve kurallar demektir. Ahlak tek bir yapıya bağlı olmaz. İş ortamında, aile ortamında ya da siyaset meydanında ahlaktan söz edilebilir. Ahlak felsefesi de her alanda ahlakı inceleyen ve değerlendiren bir alandır.

Özellikleri Nelerdir?

İnsan eylemlerini ve tüm eylemlerin dayandığı ilkeleri konu edinerek ahlaki açıdan değerlendirmeye alan bir felsefedir. Ahlak alanında hakim olan ilkeleri ve iyi ile kötünün ne olduğunu inceleyerek açıklar. Ahlak hayatı üzerinde düşünme ve soruşturma yapan alandır. Ahlak felsefesindeki kavramlar özgürlük, vicdan, iyi, kötü, ahlak yasası ve ahlaki eylem gibi kavramlardır. İyiliğin ve kötülüğün ölçütü, özgürlük ve sorumluluk ilişkisi ile evrensel bir ahlakın olup olmadığı da ahlak felsefesinin araştırma sorularıdır.

Ahlak Felsefesi Filozofları Kimlerdir?

8. yüzyılda ahlak felsefesinin temelini atan filozoflar İbn Tufeyl, Gazzali, Farabai ve İbni Arabi'dir. Öncesinde ise Platon ve Sokrates gibi düşünürler de etik, ilke ve erdem gibi kavramlar üzerine düşünmüş ve çalışmalar yapmışlardır. Ahlak felsefesinin diğer temsilcileri ise İbn Miskev, Franz Kafka, David Hume, Rene Descartes olarak karşımıza çıkar.

 

Yazarlar