EgeZorunlu değişiklikle ilk ders zili sancılı çalacak

Zorunlu değişiklikle ilk ders zili sancılı çalacak

07.09.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Yıkılacak ya da güçlendirilecek 21 çürük okula kayıtlı öğrenciler, öğretim yılına birkaç gün kala 22 okula kaydırıldı. Sıkışıklık yaşanacağı, eğitimde başarının daha da azalacağı savunuldu

Zorunlu değişiklikle ilk ders zili sancılı çalacak

İzmir’de yıkılacak ve güçlendirilecek okullar son anda devre dışı bırakıldı. 21 çürük okula kayıtlı öğrenciler, belirlenen 22 okula kaydırıldı.  Bu binalarda ders yapılmayacak olması, “Ya deprem olursa ne olacak” endişesini ortadan kaldırdı. Ancak okul üstüne okul formülüyle, eğitimde en önemli sorun olarak gösterilen OKS ve ÖSS’deki başarısızlığın yerini sıkışıklık, ulaşım gibi başka sıkıntılar aldı. Başarı seviyesinin daha da düşmesinden kaygı duyulmaya başlandı.
Karşıyaka Kız Meslek Lisesi’nin öğrencileri Alsancak’taki Cumhuriyet Kız Meslek Lisesi’yle Necip Demir Ticaret Meslek Lisesi’ne paylaştırıldı, ulaşım problemi ortaya çıktı. Çocukları, Çiğli İzzet Gökçimen İlköğretim Okulu’ndan uzaktaki Hasan Sağlam İlköğretim Okulu’na gönderilen anne ve babalar seslerini yükseltti. Şu görüşler ifade edildi:
“Okullara kayıtlar ikametgaha göre yapılıyor. Evinin yanında okul varsa başka bir yere gidemiyorsunuz. Şimdi bu okullar başka yerlere taşınıyor. Tam gün eğitim de yarım güne çevrildi. Okulumuzun bitişiğinde Büyük Çiğli Lisesi var. Neden buradan yararlanılmıyor? Bunu sorduğumuzda, kimseden yanıt alamıyoruz. Hasan Sağlam İlköğretim Okulu araçla belki birkaç dakika mesafede, yürüyerek ise 20 dakika sürüyor. Pek çok aile ya servis ücreti ödemek zorunda kalacak ya da çocuklar sıcakta, soğukta ve yağmurda yürüyecek. Maddi ve manevi sorunlar yaşanacak. Daha önce düzenleme gerçekleştirilseydi, daha iyi koşulllar sağlanabilirdi. Her şey son ana bırakılınca sorun daha da büyüdü.”

‘Ne gerekiyorsa yapılacak’

İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan ise sıkıntının öğrencilerin güçlendirme çalışmalarının tamamlanmasının ardından okullarına dönmesiyle sona ereceğini dile getirdi. Aydoğan, “Eğitimin aksamaması için her türlü önlem alınıyor. Partner okullarda öğrenim sürdüren öğrenciler için ne gerekiyorsa yapılacak. Tüm öğrencilerimize, eğitimcilerimize başarılar diliyorum” dedi.

Haberin Devamı

Sendika temsilcileri konuşuyor
Eğitim-Sen 5 No’lu Şube Başkanı Özcan Çetin: İzmir’de çürük okul binalarının yıkılması ve güçlendirilmesi, bu sırada da boşaltılması kararı kamuoyu baskısıyla alındı. Eğer bu olay medyaya yansımasaydı okullarda eğitim devam edecekti. Onarım ve yıkım işlemlerinin derslerin başlayacağı günlerde yapılacak olması öğrencileri, velileri ve eğitimcileri mağdur etti. Okullar zaten su, elektrik, telefon borçları nedeniyle sıkıntı içinde. Bu giderlerin Milli Eğitim Bakanlığı’nca karşılanması gerekiyor. Böylece idareci - veli çatışması da son bulacak. Ayrıca okul bahçelerine her ne sebeple olursa olsun araçlar girmemeli, buraların otopark olarak kullanılmasına son verilmeli. Kantinlerde sağlığa zararlı maddelerin satışı da engellenmeli
Türk Eğitim- Sen 1 No’lu Şube Başkanı Sami Özdemir: İzmir’de eğitimin en önemli sıkıntılarından biri çocuklarımızın can güvenliği. Ne yazık ki çürük raporlarına karşın çocuklar bu binalarda eğitim gördü. İhalelerinin yüksek kırım yapana verilmesi sorun, çünkü indirim yapan ya çimentodan çalar  ya demirden. Bu sorun çözülmelidir. Başka önlemler de  gerekiyor. Derslik sayısı eski yıllara göre daha iyi duruma  getirildi, ancak öğretmen sorunu devam ediyor. Çünkü   hala görevlendirmeler yapılıyor. Kağıt üzerinde öğretmen fazlası var ama  bir yandan eksikler tamamlanmaya çalışılıyor. Yani okulların norm  kadroları dolu değil. Bu, başarıyı düşürüyor, eğitim-öğretimi aksatıyor. Yöneticiler bu sorunları çözmek uğruna kalite yükseltici çalışma yapamıyor.