EgeYaratıcılık ve İnovasyon Günleri’nin konuğu Refik Anadol

Yaratıcılık ve İnovasyon Günleri’nin konuğu Refik Anadol

07.12.2021 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bugün başlayacak Smarties Yaratıcılık ve İnovasyon Günleri’nde yeni medya sanatçısı Refik Anadol’un Alkazar Rüyası eseri farklı bir deneyim yaşatacak.

Yaratıcılık ve İnovasyon Günleri’nin konuğu Refik Anadol

Selen Deniz - Marka Portresi / MMA Türkiye tarafından düzenlenen mobil dünyasının ‘en’lerinin seçildiği prestijli Smarties Ödül Programı, 11. yılına özel MMA Impact Turkey ile birleşerek Smarties Yaratıcılık ve İnovasyon Günleri adı altında izleyiciyle buluşuyor. İlk kez yaratıcılık ve yapay zeka bir araya geliyor. Refik Anadol, Alkazar Rüyası eseriyle tarihte yolculuğa çıkarıyor. MMA EMEA İş Geliştirme Direktörü Elvin Altun, organizasyon hakkında bilgiler verdi.

Haberin Devamı

Smarties Yaratıcılık ve İnovasyon Günleri’ne kısa bir süre kaldı. Neler söylemek istersiniz?

MMA Türkiye tarafından düzenlenen mobil dünyasının ‘en’lerinin seçildiği prestijli Smarties Ödül Programı, 11. yılına özel MMA Impact Turkey ile birleşerek 7-8-9 Aralık günlerinde izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Etkinliğin ilk gün teması olan AI&İnovasyon kapsamında dünyaca ünlü yeni medya sanatçısı Refik Anadol’un yer alacak olmasından dolayı da çok mutluyuz.

Refik Anadol eserlerinden önemli izler taşıyan ‘Alkazar Rüyası’ projesinden biraz bahseder misiniz?

Eserlerinde al ve dataları piksellere işleyen ve muazzam sanat eserleri ortaya koyan yeni medya sanatçısı Refik Anadol’un Nike desteğiyle hayata geçirdiği Alkazar Rüyası projesinde tam 150 Yeşilçam filminden kareler bulunuyor. Proje, bu kadar fazla sayıda sinema filminden elde edilmiş verinin AI ile birleşerek fiziksel bir deneyime dönüştürülmesi konusunda dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyor. Alkazar Rüyası, dünyada ilk defa eski sinema arşivleriyle yapay zekanın bir araya getirildiği ve izleyici hareketleri sayesinde form değiştirebilen interaktif bir deneyim sunuyor.

Haberin Devamı

Ziyaretçileri nasıl bir çalışma bekliyor?

Alkazar Rüyası’nın ilk 12 dakikası, yapay zeka tarafından oluşturulan eşşiz bir sinema sekansı sunuyor. Sekansın içinde 150’den fazla Yeşilçam filmi ile bunlara ait kayıtlar ve görüntüler yer alıyor. Refik Anadol ile ekibinin Türk sinema arşivlerine dalarak elde ettiği ve ezber bozan bir biçimde görselleştirdiği bu verilerden oluşan ilk 12 dakika ziyaretçiyi mekanın mimarisi ve tarihi boyunca ev sahipliği yaptığı hatıralarla bağ kurmaya davet ediyor. Alkazar Rüyası’nın son 8 dakikasında Anadol bir ilki deniyor. Bu bölümde yapay zeka ve hareket bir araya geliyor ve insanlar ilk defa katılımcı olarak kolektif bir pigment halinde sahnenin parçası oluyor. Ziyaretçi bu kısmı ister gezerek ister dans ve yoga gibi çeşitli özel spor seanslarına katılarak deneyimleyebiliyor. Nike’ın öncülüğünde sporla bütünleşen interaktif deneyimle hareket etmenin gücünü tam anlamıyla yaşayabiliyor.

Haberin Devamı

Yaratıcılık ve İnovasyon Günleri’nin konuğu Refik Anadol

Özel bir algoritma yazıldı

Refik Anadol projenin yaratım evresini nasıl anlatıyor?

Sanatçı Refik Anadol, projenin yapay zekayla oluşum aşamasını, “Buraya madem yapay zeka sineması diyoruz, madem mekanın aklı, zihni ve zekasını konuşuyoruz, acaba interaksiyon kısmında da o kadar zeki olabilir mi? diye sorduk. Proje kapsamında bir program geliştirdik. Bunu yapmak yaklaşık 1 yıl sürdü. İzleyicilerin bulunduğu 3 boyutlu mekânda izleyicinin ve katılımcının hızı, yeri, yönü ve şiddetini algılayan bir algoritma yazdık.

4 farklı kamera sayesinde hareketin kendisini hakikaten yapay zekâ seviyesinde anlayabiliyor ve izleyiciyi pigmente dönüştürüyoruz. Burada gördüğünüz partiküller de bu yapının 8 milyon hatırasını temsil eden gerçek veri noktaları. Mekânın gerçekten hafızası olacak veriyi izleyicinin hareketiyle buluşturduğumuzda yeni bir deneyim ortaya çıkıyor” sözleriyle aktardı.

Peki Hope Alkazar’da ziyaretçileri neler bekliyor?

Kullanıcılar, 20 Kasım’da ziyarete açılan bu platformda spor, sinema, tiyatro ve farklı pek çok deneyimi yaşamaya devam edecek. Programlarda yer almak için Nike ve HOPE Alkazar’ın web sayfası üzerinden önden kayıt yaptırılabilecek. Dünya çapında bir sanatçı ile sektör meraklılarını buluşturmaya hazırlanan sanal etkinlik bugün başlayacak.

Haberin Devamı

Alkazar Sineması yeniden hayat buldu

Projenin de sergilendiği Hope Alkazar sahnesini eşsiz kılan nedir?

Lansmanı gerçekleştirilen ve 20 Kasım’da ziyarete açılan, Nike işbirliğiyle hayata geçirilen Hope Alkazar projesi, 11 yıldır hizmete kapalı olan, Beyoğlu’nun başlıca sembollerinden Alkazar Sineması’nı yapay zeka ve inovasyon olguları ile yeniden hayata döndürüyor. Yapay zeka denince dünya çapında akla gelen ilk isimlerden Refik Anadol ve inovasyon denince akla gelen ilk markalardan biri olan Nike’ın Türkiye Yöneticisi Ahu Altuğ’un yer aldığı panelde, Ahu Altuğ, Hope Alkazar Sahnesi’ni eşsiz kılan yönleri şu sözlerle ifade ediyor: “Türkiye’nin çok daha fazla umuda, heyecana, cesaretlendirilmeye, farklı fikirlere ihtiyacı olduğu doğru bir dönemde, Nike olarak nasıl bir platform oluşturabiliriz ki kültürü, sanatı, sporu bir araya getiren, özellikle gençler için kendini rahat ifade edebildikleri, hayal kurabildikleri, kurdukları hayalin peşinden gidebildikleri bir platforma dönüşür niyetiyle yola çıktık. Bu yüzden platformun ismi Hope Alkazar oldu. Geçmişi de anarak ve mekanın kendi doğasına ve büyüsüne inanarak bu platformu oluşturduk.” Anadol da, “İşlerimde yapay zeka ve veriyi 10 yıldır kullanıyorum. Fakat daha önce hep hayalim olan, ‘Bir Mekân Rüya Görebilir mi?’ sorusu aslında uzun bir araştırma süreci. Alkazar gibi bu kadar malzemesi olan bir sinema salonunu anıyla, saygıyla, yapay zekayla birleştirmek çok muazzam. Bu proje için, 1947-2010 yılları arasında 150 adet Türk sinemasında yer alan duayenlerin aklından, zihninden çıkmış eserleri kullandık. Bunu yaparken de yapay zekayı bir hatırlama biçimi olarak kullandık” ifadesini kullandı.