EgeSağlık sisteminin ateşi yükseliyor!

Sağlık sisteminin ateşi yükseliyor!

27.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Döviz kurundaki dalgalanmanın özel hastaneleri zora soktuğunu belirten BASEK Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Özer Gürbüz, beş maddelik çözüm reçetesi sundu.

Sağlık sisteminin ateşi yükseliyor

İzmir’in ilk özel hastanelerinden biri olan Batı Anadolu Central Hospital’ın kurucusu ve Batı Anadolu Sağlık ve Eğitim Kurumları (BASEK) Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Özer Gürbüz, sağlık sektörünün içinde bulunduğu durumu değerlendirdi.
Özel hastanelerin yoğun bakım, palyatif bakım ve yeni doğan yoğun bakım konusunda kamu ve üniversite hastanelerinde oluşan açığın kapanmasında çok büyük etkisi olduğunu belirten Gürbüz, memnuniyetin sürdürülebilir olabilmesi için küçük bir takım ayarlar yapılmasının gerekliliğine dikkat çekti.
Gürbüz, kamu, üniversite ve özel sağlık kuruluşlarının içinde bulunduğu durumdan kurtulması için performans sisteminin kaldırılması ve var olan borçları hazine üstlenmesi önerileri getiren Gürbüz, “Kamu ve üniversite hastaneleri borçlarını ödeyemiyor, hayati tehlikesi olmayan ameliyatları yapamaz hale geldi. Gittikçe artan döviz fiyatları yüzünden maliyetleri karşılayamaz, personel maaşlarını ödeyemez hale geldi. SUT fiyatlarının artmamasından dolayı da arada oluşan farkı vatandaşa yansıtmak zorunda kalan özel sağlık sektörü, daha az personelle hizmet vermek zorunda kalıyor. Özel sağlık kuruluşları hasta yükünü kaldıramıyor ve yeni çıkan teknolojiye yatırım yapamıyor” diye konuştu. Gürbüz, özel hastanelere yönelik beş çözüm önerisini de şöyle sıraladı:

Haberin Devamı

‘Yerli üretim desteklensin’

1. SUT Fiyatları Güncellenmeli: 2003 yılından beri SUT fiyatları artmıyor ancak özel sağlıkta maliyetler kat ve kat artı. Özel Sağlık kuruluşları SGK gelirleri ve şu anki katkı payları ile krizin yükünü kaldıracak durumda görünmüyorlar.
2. Çalışanlar Açısından SGK Prim Desteği: TÜİK’in son verilerine göre genç nüfusta yüzde 23’lere varan işsizlik var. Bizlerde içinde bulunduğumuzdan dolayı daha az personelle çalışmak zorunda kalıyoruz. SGK Prim desteği verilerek yeterli personelin istihdam edilmesi sağlanmalıdır.
3. Borç Stoğu için Kredilerin Faiz Oranlarına Destek: Kamu ve üniversite hastaneleri için bahsettiğimiz borçların hazine tarafından üstlenmesi gibi bir durum özel sektör için söz konusu olamaz. Ancak özel sektör için var olan borçların ödenmesi için çekilecek kredilerin faiz oranlarında destek sağlanabilir.
4. Üretim Açısından Yerli Tedarikçilere Destek: Sağlık sektörünün bir kısmı hastaneyken diğer kısmı da malzeme tedarikçileri. Ülkemizde üretilmeyen, ithal edilen ürünler için yerli üreticiler desteklenerek üretimin ülkemizde yapılması sağlanabilir ve böylece dövizle malzeme alınmamış olur.
5. Dövizle İthalat Desteği: MR, Tomografi, robotik cerrahi gibi ülkemizde karşılığı olmayan sistemler dövizle alınacak ürünler arasındadır. Bu durumda da Türkiye’de karşılığı olmayan ürünler için dövizle ithalat desteği verilmelidir.