09.07.2023 - 00:10 | Son Güncellenme:
BULUT PİŞİRİCİ - Narlıdere’nin ilk yerleşim yerlerinden olan, Tahtacı Türkmenleri tarafından kurulan 300 yıllık Yukarıköy, geçmişin izlerini günümüze taşıdı. İzmir Valiliği’nin katkılarıyla zorlu pandemi döneminde başlayan üç yıllık yoğun bir çalışma döneminin ardından aslına uygun olarak restore edilen yapılarla bölge, açık hava müzesi haline geldi.
Yukarıköy’ün İzmir’in yeni kültür turizmi rotası olacağını belirten Belediye Başkanı Ali Engin, “Yukarıköy, aynı zamanda toplumsal katılım ve sürdürülebilirliğin de merkezi olacak. Yerel halka girişimcilik ruhu kazandıracak ve kadın istihdamını destekleyecek çalışmalara öncülük edecek. Narlıdere’de genç ve kadın işsizliği öne çıkıyor. Bölgemizde sanayi kuruluşları ya da iş merkezleri yok. Turizm ile bu sorunu çözeceğiz. İzmirli markaların burada şube açmalarını teşvik edeceğiz. Her haftasonu üretici pazarı kurulacak. Narlıdere Kadın Kooperatifi burada ürünlerini satacak. Misafirlerimiz yeme-içme bölümleri ve kültür-sanat alanlarında yeni anılar biriktirecek. Kentimize hediye ettiğimiz Yukariköy’e toplumun tüm kesimlerinin sahip çıkacağına inanıyoruz” dedi.
Vali Yardımcısı Ünal Çakıcı da, projeye 10 milyon liralık ödenek sunduklarını belirtti, İzmir’in kültür varlıklarının korunması için desteklerinin süreceğini dile getirdi.
122 yapı ayağa kaldırıldı
10 bin 646 metrekarelik kentsel sit alan ilan edilen bölgede yapilan çalismalar kapsaminda, 9 adedi tescilli olmak üzere toplamda 122 bina aslina uygun olarak restore edildi. Tarihi alanın altyapısı baştan aşağıya yenilendi. Peyzaj ve aydınlatma çalışmaları gerçekleştirildi. Bölgeye 1 kilometrelik yaya yolu ve dinlenme alanı da kazandırıldı. Yukarköy’de de, sadece tek ve iki katlı yapılar bulumuyor. Bölgede ayrıca geçmişi 1874 yılına dayanan Narlıdere Kültür Evi de yer alıyor.