27.01.2018 - 01:05 | Son Güncellenme:
İZMİR DHA
Ege Üniversitesi, Türkiye’nin aşı konusunda dışarıya bağımlılığını azaltmak için Aşı Geliştirilmesi ve Üretimi Altyapı Projesi’ni geliştirdi. İlk adım olarak projeyle çocuk felci, boğmaca ve toksoplazma aşısıyla insan papilloma aşılarının prototipleri geliştirilecek. İkinci aşamada ise kanserin tevasine yönelik DNA ve otoloh aşılarının ptototiplerinin geliştirilmesi hedeflendi. Projenin maliyeti, yaklaşık 40 milyon dolar olarak hesaplandı.
İkinci hedef: Kanser
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, aşı üretimi için ihtiyaç duyulan en önemli zenginliğin, bilgi birikimi ve kültür olduğuna dikkat çekti, projeyi üniversite-sanayi iş birliğiyle hayata geçireceklerini, öncelikle ulusal gereksinimlerin karşılanarak, dışa bağımlılığın azaltılacağını, daha sonra ise uluslararası piyasada yer edinileceğini anlattı.
Projede, Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik, Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı, Eczacılık Fakültesi, Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi ile İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama Merkezi bölümleri çağrı çerçevesinde ihtiyaç duyulan aşı üretimi için biraraya geldi. Projenin koordinatörü Ege Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Deliloğlu Gürhan, Türkiye’de bağışıklamada kullanılan insan aşılarının yaklaşık yüzde 60’ının Sağlık Bakanlığı, yüzde 30’unun özel sektör tarafından ithal edildiğini, yüzde 10’unun ise bağış olarak sağlandığını söyledi.
Prof. Dr. Gürhan, projenin, Ege Üniversitesi’nin ‘Biyobenzer Ürünler Mükemmeliyet Merkezi Projesi’ kapsamında hayata geçirileceğini kaydetti. Kanser aşılarının protopinin, özel sektörle yurt dışındaki bir üniversitenin desteğiyle geliştirileceği ifade edildi.