19.11.2023 - 00:00 | Son Güncellenme:
Zeytin ve zeytinyağının başkenti Milas’ta hasat coşkusu 9’uncu kez yaşandı 11-12 Kasım günleri arasında. Başta Muğla Valisi İdris Akbıyık olmak üzere, Muğla milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili, Milas Kaymakamı, Milas Belediye Başkanı, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı, yaptıkları konuşmalarda Milas zeytinyağının ve yağlı zeytininin Avrupa Birliği coğrafi işareti almasının önemini vurguladı, hasadın bereketli olmasını, şenliğin başarı geçmesini diledi, emeği geçenlere teşekkür etti.
Yolculuğa tanıklık edildi
Etkinlik, 11 Kasım Cumartesi günü renkli görüntüler oluşturan kortej yürüyüşüyle başladı. Şenliğe çok sayıda ünlü şef, oyuncu, sosyal medya fenomeni, gazeteci katıldı. Festivalde, ünlü şefler zeytinyağlı yemek sunumu gerçekleştirdi, zeytin ve zeytinyağının sırlarını yöre halkı ile paylaştı. Türkiye’nin en modern zeytinyağı sıkım fabrikalarından biri olan ve geçtiğimiz günlerde açılan Eminem’s’te erken hasat edilen zeytinlerin, soğuk sıkım yapıldı. Katılımcılar, zeytinyağına dönüşüm yolculuğuna tanıklık etti.
Umut Akyürek büyüledi
Şenliğin ilk günü Zeytin Güzeli Yarışması’nda Kübra Fak, ödülün sahibi oldu. Zeytin Kırma Yarışması’nda ise tüm özel birey katılımcılara hediye takdim edildi. Şenliğin ilk gün etkinlikleri; Pusula, Umut Akyürek, Oktay Ertuğrul ve Ahmet Selçuk İlkan konserleri geceye katılan davetliler tarafından büyük alkış aldı. Akyürek, söylediği şarkılarla Milaslılar’a unutamayacakları bir gece yaşattı. Festivalin ikinci günü, bir süredir kuraklık riski yaşayan zeytin ağaçlarına şenlik bereketi yağdı. Yağışlı hava nedeniyle UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde olan Beçin Kalesi’nde yapılması planlanan sağlık yürüyüşü iptal edildi.
50 kilo meze dağıtıldı
Festivalde, 50 kilogram zeytinyağlı meze ürünleri dağıtıldı. Yunan yemekleri sunumu yapıldı, Ahmet Çetin’in Milas mutfağını anlattığı ‘Milas Tadında’ kitabı tanıtıldı.
Şenliğin en keyifli kısmı ise Mahalleler Arası Yemek Yarışması oldu. Birbirinden özel yemek ve sunumları inceleyen jüri, 9 mahalle arasından Danişment Mahallesi’nden katılımcıları birinci seçti, yarım altın ile ödüllendirdi. 9. Milas Zeytin Hasat Şenliği, 12 Kasım akşamı ünlü şarkıcı Çelik’in yaklaşık üç saat süren konseri ile sona erdi.
Samimiyet, dayanışma ve kararlılıkla başarı geldi
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Milas zeytinyağına ilginin artık geçmiş yıllara göre daha yoğun olduğunu gözlemlediğini, otellerin, marketlerin artık Milas zeytinyağı kullandığını ve satıldığını, bundan dolayı da mutlu olduğunu söyledi.
Bu başarının, Avrupa Birliği coğrafi işareti aldıktan sonraki ivmelenmenin bir sonucu olduğunu kaydeden Tokat, “Zaten kalite olarak Memecik cinsinde biz zirvedeydik. Bunu belgelerle tescil ettirmiş olduk. Zeytin ve zeytinyağımız, Türkiye’de özellikle aranan bir ürün oldu. Son 15 yıldaki ortak akıl ve kurumlar arası işbirliği ile başarıyı yakaladık. Milas artık zeytinciliğiyle tüm dünyada bir marka haline geldi. Başarı aslında samimiyete, dayanışmaya ve kararlılığa dayanıyor. Milas zeytinciliğinde bu yıl halk tabiriyle ‘yok yılı.’ Uzun zamandır yaşanan iklim değişikliği, sezonu doğrudan etkiledi.
Uzun zamandır yağmura hasrettik. Festivalin ikinci günü sabahı zeytin ağaçlarımıza şenlik bereketi yağdı. Renkli ve coşkulu bir şenlik geçirdik. Atölyeler, workshoplar ve söyleşilerin yanında ‘Zeytin Güzeli Yarışması’, ‘Mahalleler Arası Yemek Yarışması’ gibi etkinliklere ev sahipliği yaptık. Pusula, Umut Akyürek, Oktay Ertuğrul, Çelik gibi ünlü isimleri ağırladık. Şenliğimize katkı sağlayan herkesi kutluyor, hasadımızın bereketli geçmesini temenni ediyorum” diye konuştu.
Temelinde samimiyet harcında fedakarlık var
Cumhuriyetin 100. Yılında “1000 yılın tadı 100 yılın umudu” sloganı ile gerçekleştirilen 9’uncu zeytin hasat festivalin temelinde samimiyet, harcında fedakarlığın olduğunu belirten Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Avrupa Birliği coğrafi işaretine sahip Milas zeytinyağı ve medeniyetlere başkentlik yapmış, kadim şehir Milas’ın tanıtımı için düzenlenen festivali önemli bir araç olarak gördüklerini kaydetti, “Bu doğrultuda Muğla Valiliği himayesinde, Milas Kaymakamlığı önderliğinde Milas Belediyesi, Muğla Tarım İl Müdürlüğü, Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Milas Ziraat Odası ve ilçemizin tüm ilgili STK’larının organizasyonunda hazırlanan festival, sadece Milas için değil, bölgesel anlamda da en önemli ve etkili etkinliklerden biri oldu” dedi.
Her desteği vereceğim
Dünyanın en sağlıklı “meyve suyu” olan ve bir “sağlık iksiri” olarak görülen, gittikçe dünya mutfaklarında daha çok yer edinen zeytinyağının en lezzetlisi ve yüksek polifenol değeri ile en sağlıklısı Milas zeytinyağı için önemli bir vitrin olma işlevi ile gerçekleştirilen festivalin hayata geçmesine katkı koyan tüm paydaşlara teşekkür eden Kaymakam Böke, “Organizasyona katılarak bize güç ve cesaret veren tüm konuklara ve binbir emekle üretim yapan Milasımızın fedakar çiftçilerine bol ürün, bol kazanç diliyorum. Zeytin ve yağının hem dünyada hem de Türkiye’den tanıtılması için elimden gelen her türlü desteği vereceğimden emin olabilirsiniz” diye konuştu.
Hareketlenme bizi mutlu etti
Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, festival açılışında, zeytin ve zeytinyağının başkentinin Milas olduğunu bir kez daha ifade etti. 10 yıl önce göreve başladıklarında arkadaşlarıyla beraber tek hedefi olduğunu, Milas’ı zeytin ve zeytinyağında marka yapmak istediklerini belirten Özer, “Biz buna inanıyorduk. Daha önceleri Milas zeytinyağı denilince dökme zeytinyağı tabiri kullanılıyordu, bu çok rahatsız ediyordu. Hemen 2014’te Türk Patent Kurumu’na Milas zeytinyağının coğrafi işaretini almak için başvurduk. Bir süre sonra coğrafi işareti aldığımızda Milas’ta bir hareketlenme başladı. Bu durum bizi mutlu etti. Başlangıçta 20-25 markamız vardı. Bir anda 40-50’lere çıktı. Tabii, biz bununla yetinmedik. Amacımız, Avrupa’ydı. Arkasından yağlı zeytinimizin coğrafi işaretine başvurduk. Sonrasında, çekişli zeytinimiz. Zeytin çeşitlerinin hepsine almak istiyorduk. Avrupa Birliği süreci başlayınca Milas’ta çok ciddi yatırım başladı ve hemen yeni yeni fabrikalar açılma aşamasına geldi” dedi. 2017 yılının sonunda Türkiye’de ilk Avrupa Birliği coğrafi işareti almak için dosya hazırladıklarını söyleyen Özer, “Coğrafi işareti aldık. Bu bize çok şey kazandırdı. Üreticilerimiz Milas’ta ciddi yatırıma başladı. Marka sayımız 80’lere 90’lara yükseldi.
Son 3 yılda 10 modern tesis kuruldu. Dışsatım başladı. Ardından, yağlı zeytinimizin AB’den coğrafi işaretini aldık. Şu an itibariyle Türk Patent Kurumu’ndan bin 487 coğrafi işaret almış ürün var. Bunun içinde 11 de Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın ürünü var. Zeytinyağlı sabunumuz da var yöresel yemeklerimiz de. Bunları takip ediyoruz. 7 ürünümüz Türk Patent Kurumu’ndan onay bekliyor” diye konuştu.
14 Avrupa Birliği ürünün içinde iki Milaslı olduğunu kaydeden Özer, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Zeytin ve zeytinyağı var. Bu yıl yok yılı olabilir ama umutluyuz. Geçen yıl var yılında çok ciddi ürün elde ettik. Valimizin de desteğiyle inşallah Milas’ı hak ettiği yere getireceğiz. Çünkü Milas, bize göre parlayan yıldız. Zeytin ve zeytinyağı fabrikalarımız Amerika’ya Almanya’ya ve Kanada’ya ihracata başladı. Bir anda aranan marka olduk. Fuarlara katılıyoruz, geçen ay YÖREX’e gittik, Antalya’da çok ciddi bağlantı yaptık. Zeytinimizi, zeytinyağımızı, sabunumuzu orada tanıttık. Bunlar bizim için çok önemli.”