EgeLiseli gençler bilim fuarında

Liseli gençler bilim fuarında

16.12.2020 - 00:00 | Son Güncellenme:

İzmirli lise son sınıf öğrencileri Okan Demir Baykal ile Tankuç Çekiç’in titreşimli gözlük projesi, Bilgenaz Altıparmak’ın da matematik çalışması uluslararası bilim fuarında yer alacak

Liseli gençler bilim fuarında

İzmirli üç lise öğrencisi, geliştirdikleri bilim ve mühendislik projeleriyle çevrimiçi düzenlenecek Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı’nda Türkiye’yi temsil edecek. Özel Ege Lisesi 12. sınıfında eğitim alan Okan Demir Baykal ile Tankut Çekiç teknoloji tasarım, Bilgenaz Altıparmak da matematik alanında 2 yıl önce çalışmaya başladı. Görme engelli bireylerin bağımsız hareket edebilmeleri için özel bir gözlük tasarlayan Baykal ile Çekiç’in projesiyle Altıparmak’ın ‘Üç Boyutlu Uzayda Arbelos ve Arşimet Küreleri’ konulu projesi, TÜBİTAK tarafından düzenlenen 50. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda Türkiye ikincilikleri elde etti.

Öğrencilerden Baykal, kamera ve geliştirme kartıyla gerçek zamanlı görüntünün telefona aktarıldığını kaydetti, “Cep telefonlarındaki güçlü işlemciler sayesinde nesne algılama ve uzaklık ölçüm gibi işlemler gerçekleştiriliyor. Buradan alınan bilgilerle birlikte cihaz, yardımcı bilekliğe bağlanarak uzaklık bilgilerini ve nesnelerin isimlerini, titreşim yoluyla görme engelli bireylere bildiriyor” dedi. Öğrencilerden Bilgenaz Altıparmak da, “Arşimet küreleri, anten teorisinde, elektromanyetik alan çizgileri ile yapılan hesaplamalarda ve sıcak hava balonlarına yön vermede kullanılabilir” diye konuştu.