EgeKomşu seferleri baharı bekliyor

Komşu seferleri baharı bekliyor

16.02.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

İzmir’le Atina arasında konan uçak seferleri turist sayısını artırmasına rağmen beklenen doluluğa ulaşılamadı. Yunanistan’ın İzmir Başkonsolosu, “Değerlendirmeiçin henüz erken, bahar ayları beklenmeli” dedi

Komşu seferleri baharı bekliyor

İzmir’le Atina arasında 2000’li yıllarda başlayan ikili yakınlaşmanın ticari ve turistik alanda sonuçlar doğurabilmesi için işadamlarının yoğun talebi üzerine SunExpress ve Pegasus-İzAir havayolları tarafından yana düzenlenen direkt uçuşlarının beklenen doluluğu yakalayamadığı bildirildi.
Yunanistan’ın İzmir Başkonsolosu Hara Skolarikou, direkt uçuşların sevindirdiğini söyledi. Bu seferler sayesinde iki kent arasında çok fazla kişinin seyahat etmeye başladığını belirten Skolarikou, şunları kaydetti:
“Atinalılar direkt uçuşlarla İzmir’i keşfetmeye başladı. Seferlerin dolması için biraz daha beklemek gerekir. Uçuşlar daha yeni. Ayrıca şu anda turizmdeki en ölü sezonu yaşıyoruz. Doluluk oranıyla ilgili değerlendirme yapmak için erken. Bu değerlendirmeyi baharda yapmak daha mantıklı olur. Bu uçuşlar sadece iki kent arasında değil, iki ülke arasındaki ilişkileri de doğrudan etkileyecek sonuçlar sağlayacaktır. Bu uçuşların devam etmesini destekliyoruz. Vize konusunda da elimizden gelen kolaylığı ve hızlı çalışmayı yapıyoruz.”

Ticaret yüzde 50 artacak
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da hiçbir seferin bir anda istenen doluluk oranına ulaşamayacağını, bunun bir süreç ve yatırım işi olduğunu ifade etti, şu ana kadar uçuş koyan şirketlerin etkin tanıtım yaptığına inanmadığını dile getirdi.
Birçok Yunanlı işadamının halen direkt uçuşlardan haberdar olmadığı için İstanbul aktarmalı olarak İzmir’e geldiğine dikkat çeken Demirtaş, seferlerin daha iyi duyurulması için Ege’deki tüm kalkınma ajanslarının ortak bir çalışma yaparak tanıtımda atak yapması gerektiğini bildirdi.
İzmir Ticaret Odası olarak Yunan meslektaşlarla birlikte düzenledikleri tüm toplantılarda bu avantajı gündeme getirdiklerini hatırlatan Ekrem Demirtaş, bugün Atina’da yapılacak Türk-Yunan Ekonomi Zirvesi’nde de konunun tekrar gündeme getirileceğini açıkladı.
Ekrem Demirtaş, Yunanistan’da etkisi hissedilen ekonomik krizin ticari ilişkilerin gelişimi için bir fırsat olacağını da söyledi, şöyle dedi: “Yunanlı dostlarımız krizle birlikte artık duygusal davranmayı bırakarak, en uygun maliyetlere dönmek durumunda kalacak. Bu kapsamda da Türkiye ile ilişkileri artırmak mantıksal bir ihtiyaç olarak ortaya çıkacak. Benim tahminim, önümüzdeki yıl iki ülke arasındaki ticaret hacmi yüzde 50 oranında artacak.”