Egeİzmir’e 5 hastane 36 sağlık tesisi daha kazandırılıyor

İzmir’e 5 hastane 36 sağlık tesisi daha kazandırılıyor

26.10.2024 - 00:00 | Son Güncellenme:

İzmir, her geçen gün gelişen, sağlıkta kalitenin arttığı bir şehir. Sayısı her geçen gün artan özel hastanelerin yanı sıra kamuda inşaatı devam eden 5 hastane ve 36 sağlık tesisi tamamlanıyor.

İzmir’e 5 hastane 36 sağlık tesisi daha kazandırılıyor

Didem Seymen - İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi M. Burak Öztop, İzmir’in sağlık yatırımlarını ve sağlık turizmindeki yerini MİLLİYET Gazetesi Sağlık Editörü Didem Seymen’e anlattı…

Haberin Devamı

İzmir'de son dönemde açılan hastane sayısındaki artışı nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu durum İzmir’deki sağlık hizmetlerini nasıl etkiliyor? 

Sağlık hizmetlerinin sunumunda kamusal sağlık kurum ve kuruluşlarına ek olarak, özel sektör de önemli bir rol oynuyor. İlimizde; 31 kamu hastanesi, 28 özel hastane, 3 üniversite hastanesi, 1 belediye hastanesi olmak üzere 63 hastane bulunuyor. T.C. Sağlık Bakanlığı’nın planlaması kapsamında yeni özel hastane açılmasına ancak hali hazırda ruhsatı olan başka özel sağlık kuruluşlarının taşınması ya da birleşmesi yoluyla izin veriliyor. Son 5 yıl içerisinde 7 özel hastane faaliyete açıldı. 

İzmir’e 5 hastane 36 sağlık tesisi daha kazandırılıyor

İzmir’de hekim sıkıntısı yok  

İzmir’deki hastanelerde sunulan sağlık hizmetlerinin kalitesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Hastanelerde çalışan personelin eğitim ve sertifikasyon standartlarına nasıl bir denetim uygulanıyor? 

Haberin Devamı

Sağlık hizmetlerinin sağlık hizmeti sunumu kalitesi; Bakanlığımız Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’müzün ilgili mevzuatı gereği, Sağlıkta Kalite Akreditasyon ve Çalışan Hakları Daire Başkanlığı tarafından ‘Sağlıkta Kalite Standartları (KSS)’ setleri esas alınarak yılda bir kere Bakanlığımız tarafından değerlendirilmektedir. Bu kapsamda kurumlarımızda Müdürlük olarak öz değerlendirmeler gerçekleştiriliyor. Eylül 2024 tarihi itibari ile kamu ve özel hastanelerde yapılan değerlendirmede SKS puanları 85’in üzerindedir. Hastanelerimizde çalışan personellere Müdürlüğümüzce oluşturulan ‘Eğitim Süreç Prosedürü’ kapsamında yıllık eğitim planları oluşturulmaktadır. İlgili eğitimler verimlilik karnesi, SKS kriterleri, kapsamında Müdürlüğümüzce denetlenmektedir.

İzmir’de artan özel hastanelerle birlikte hekim ve sağlık personeli sayısında bir yetersizlik ya da dengesizlik yaşanıyor mu? Özel hastanelere geçiş yapan personelin yerine kamu hastanelerinde nasıl bir istihdam politikası uygulanıyor? 

Sağlık tesisleri yönünden baktığımızda son yıllarda İzmir’de olumlu gelişmeler görülüyor Bilindiği üzere yakın zamanda İzmir Şehir Hastanesi hizmet sunmaya başladı. Açılış sürecinde ve sonrasında, bakanlığımız ile yaptığımız planlamalar doğrultusunda ilimize yeterli sayıda hekim ve sağlık personeli ataması gerçekleştirildi. İlimizdeki kamu sağlık kuruluşlarımızda toplam 42 bin 434 aktif çalışan personel bulunuyor. Özel sağlık kuruluşlarının sayısında meydana gelen artış, kamu hastanelerimizde hekim ve sağlık personeli yönünden bir yetersizlik yaşanmasına sebebiyet vermemektedir. 

Haberin Devamı

İzmir’de özel hastanelerin yatak kapasitesi kamu hastanelerine kıyasla nasıl bir seviyede?  

İlimizde yaklaşık 14 bin 500 yatak kapasitesi bulunuyor. Bunların yaklaşık yüzde 60’ı kamu hastanelerinde, yüzde 20’si üniversite hastanelerinde ve yüzde 19’u özel hastanelerde bulunmaktadır.

İzmir genelinde hastanelerin dağılımı dengeli mi? İzmir’de sağlık hizmetlerine erişim konusunda zorluk yaşanıyor mu?  

İlimizin coğrafi bölgelerinde hizmet vermekte olan sağlık tesisleri ve ağız ve diş sağlığı merkezleri ile etkin, dengeli bir şekilde sağlık hizmeti sunulmaktadır. Yeni açılan İzmir Şehir Hastanesi; donanım ve kapasitesi ile bulunduğu bölge başta olmak üzere tüm ilimizin sağlık hizmeti ihtiyacını karşılayabilecek yeterliliktedir. Sağlık hizmetlerine erişim konusunda acil sağlık ve 112 hizmeti ile hasta sevki hızlı, etkin ve koordineli bir şekilde yürütülmektedir. Ulaşım konusunda herhangi bir sorun yaşanmamaktadır. 

Haberin Devamı

Özel hastanelerin artışı, kamu hastanelerindeki hasta yükünü azaltmada etkili oldu mu?  

İlimizdeki hastanelere toplam başvuruların (acil ve ayaktan) yaklaşık yüzde 80’i kamu hastanelerine, yüzde 10’u özel hastanelere, yüzde 10’u üniversite ve diğer hastanelere yapılıyor 

İzmir’de sağlık hizmetlerine ayrılan bütçe hakkında bilgi verebilir misiniz?  

T.C. Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında hizmet sunumu için kullanılan finansman genel bütçe ve döner sermaye bütçesinden karşılanmakta olup mahalli idare bütçesi sınıfına dâhil olan YİKOB bütçesinden de belirli koşullar altında destek alınmaktadır.

Yeni projeler tamamlanacak 

İzmir’de hayata geçirilmesi planlanan yeni sağlık projeleri nelerdir? İzmir’de 5-10 yıllık bir projeksiyon sunarsanız, hangi gelişmelerin olmasını bekliyorsunuz? İzmir ‘de ilçe hastanelerimizin pek çoğu yeni inşa edilmiş modern binalardır. Ege Bölgesinin en büyük hastanesi konumunda olan İzmir Şehir Hastanesi de merkezde üst düzey teknolojik donanıma sahip haliyle sağlık üssü olarak hizmet vermektedir. İlimizde yeniden yapımı devam eden ve planlanan sağlık tesisleri ve ek hizmet binalarımızın çalışmaları ilgili birimlerimizce titizlikle yürütülmektedir.

Haberin Devamı

İzmir’de inşaatı devam eden 5 hastanemiz ve ek hizmet binası bulunmaktadır: Selçuk Devlet Hastanesi (50 yataklı), Dikili Devlet Hastanesi (50 yataklı), Kiraz Devlet Hastanesi (100 yataklı), Buca Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Polikliniği (70 ünit), Kemalpaşa Devlet Hastanesi Ek Binası (55 yataklı). 

Diğer taraftan İzmir’de toplam 36 adet birinci basamak sağlık tesisi projemiz var. Önümüzdeki 5-10 yıllık projeksiyonda yatırım programında bulunan sağlık tesislerinin tamamlanarak sağlık hizmete kazandırılması hedefleniyor.

Memnuniyet yüzde 94’te 

 İzmir’deki hastanelerde hasta memnuniyeti nasıl değerlendiriliyor? Memnuniyet oranlarını artırmak için hangi adımlar atılıyor? 

Bağlı kurumlarımızda memnuniyet ölçümü, Sağlıkta Kalite Akreditasyon ve Çalışan Hakları Daire Başkanlığı tarafından oluşturulmuş memnuniyet anketleri ile ölçülmektedir. 2024 yılı 0cak-Haziran dönemi hasta memnuniyeti oranları; yatan hasta, acil servis, ayaktan hasta, 112 acil hizmetleri ve ağız diş sağlığı merkezleri olarak değerlendirilmiştir ve ortalama memnuniyet oranı yüzde 94’tür.

Yaşlı ve engelli bireyler için özel sağlık hizmetleri sunuluyor mu? 

Tüm kamu hastanelerimizde polikliniklerde öncelik sunulmaktadır. Ayrıca Türkiye’de, İzmir’de ‘Yaşlı Dostu Hastane’ uygulaması ilk olarak Urla Devlet Hastanesi’nde hayata geçirilmiştir. Yaşlılara yönelik ‘Sağlıklı Yaş Alma Okulu’ hizmet vermektedir. 

İzmir’de göçmen nüfusun sağlık hizmetlerine entegrasyonu konusunda hangi politikalar uygulanıyor? 

İzmir hem ülke içerisinden, hem de ülke dışından göç alıyor. Sağlık hizmetleri açısından önemli bir kısmı her yıl Mayıs-Eylül döneminde doğu ve güneydoğu illerinden İzmir’e çalışmak için gelen gezici mevsimlik tarım işçileri oluşturuyor. İlimiz kırsalında yerleştikleri çadır alanına ‘Toplum Sağlığı Birimi’ bünyesindeki ‘Mobil Sağlık Ekipleri’ tarafından düzenli ziyaretler yapılır. Mevsimlik tarım işçileri ve ailelerine ‘Birinci Basamak Koruyucu Sağlık Hizmetleri’ sunulur. Suriyeli göçmenler için ‘Göçmen Sağlığı Merkezleri’nde; diğer uyruklu bireyler için ise ‘Yabancı Uyruklular Poliklinikleri’nde sağlık hizmetleri yürütülür.

Aile Sağlığı Merkezleri’nin yeterliliği konusunda ne düşünüyorsunuz?  

İlimizde 377 Aile Sağlığı Merkezi ve 1407 Aile Hekimliği Birimi bulunmaktadır. Bakanlığımızın stratejik hedefleri doğrultusunda öncelikle aile hekimi başına düşen nüfusun düşürülmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda İlimizde yeni aile sağlığı merkezleri ve aile hekimliği birimleri açılışları gerçekleştirilmektedir. 

İzmir’e 5 hastane 36 sağlık tesisi daha kazandırılıyor

“HAYAT İZMİR’DE”

İzmir, Türkiye’nin sağlık turizminde önemli bir rol oynuyor. Bu alandaki hedefleriniz ve stratejileriniz nelerdir? 

İzmir, sahip olduğu olanaklar açısından Türkiye’de tıp turizmi (medikal turizm), termal turizm, medikal SPA, geriatri (yaşlı)-engelli turizmi denilince uluslararası hastaların tercih ettiği ilk 3 il içinde yer almaktadır. Kaliteli, güvenilir ve ulaşılabilir sağlık hizmetlerini en uygun fiyatlarla almanın yanı sıra unutulmaz bir tatil yapmak isteyenleri “Hayat İzmir’de” sloganıyla kentimize bekliyoruz.

İzmir’de toplam 441 sağlık tesisi ve 79 aracı kuruluş mevcut. Tüm Türkiye’de ise yetkilendirilmiş 4 bin 667 sağlık tesisi ve bin 183 aracı kuruluş bulunuyor. ‘Sağlık Turizmi Yetki Belgesi’ alınan İzmir Şehir Hastanemiz de önemli sağlık turizm yatırımları arasında yer alıyor. 2022 yılında kentimize gelen yabancı hasta sayısı 29 bin 324 olarak gerçekleşmişti. 2023 yılında yüzde 30 artarak 38 bin 200’e ulaştı. 2024 yılı ilk 8 ayında ise kentimizi 24 bin sağlık turizmi hastamız mevut. Yine 2022 yılında şehrimize gelen yabancı hastaların yüzde 47.43’ü sağlık turizmi için gelirken, 2023 yılında bu oran yüzde 55’e yükseldi. En çok başvuru alan klinikler ise Genel Cerrahi, Diş ve Plastik Cerrahi olmakla birlikte Göz Hastalıkları, KBB ve Kardiyoloji de tercih edilen branşlar arasında.