16.05.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:
Turan Gültekin
ABD’de karbon testi yapıldı
İzmir’in 8 bin 500 olarak belirlenen yaşı, Kemalpaşa’nın Ulucak Höyüğü’ndeki son kazılarla 10 bine dayandı. Bilimsel Heyet Başkanı Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu, çıkarılan kalıntıların ABD’ye gönderilip nesnelerin yaşını belirleyen radyo-karbon testinden geçirildiğini söyledi.
Kemikler, kabuklar incelendi
Prof. Çilingiroğlu, “Ulaştığımız tabakadan çıkan kemik, badem kabuğu, deniz kabuğu, bitki kalıntıları gibi maddelerin M.Ö. 6 bin 600’e ait olduğu saptandı. Bu tarih, Neolitik, yani kent yaşamının temellerinin atıldığı çağdır. Buna M.S 2008’i de eklersek İzmir’in yaşı 8 bin 808 olur” dedi.
Daha da ileriye gidebilir
Kazıların henüz yarısının tamamlandığını vurguluyan Çilingiroğlu, şöyle konuştu: “Şu an elimizde olan veriler ışığında ise İzmir’in yaşının 9 bin 500’e ulaşabileceğini rahatlıkla söyleyebiliyoruz. Çalışmalar tamamlanınca İzmir’in yaşının 10 bine yaklaşması, hatta geçmesi bile söz konusu olabilir.”
Duyarsızlıktan yakındı
Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu, Ulucak’taki kazılarının 1995’ten bu yana sürdürüldüğünü ve sadece bir tütün şirketi, Ege Üniversitesi ve ABD’de bulunan Ege Prehistoryası Enstitüsü’nün katkıda bulunduğunu belirtti. Çilingiroğlu, İzmir’deki diğer kurum ve kuruluşların duyarsızlığından yakındı, “Hiçkimse kapımızı çalmadı. İzmir’de çeşitli yerlere çok gereksiz paralar harcayan odalar, meslek kuruluşları var. Onlar için küçük görünen paralar bizim için büyük önem taşıyabiliyor. Bu kalıntılar Efes’tekilerden, Bergama’dakilerden çok daha önemli” diye konuştu.