02.09.2024 - 00:00 | Son Güncellenme:
Aslı Öktener - İzmir’in efsanesi, İzmir Fuarı, 30 Ağustos’ta 93’üncü kez kapılarını misafirlerine açtı. Fuarın resmi törenin ardından ikinci gün gerçekleşen resepsiyon davetine katıldım. CHP’deki değişimle gelen belediye başkanları ve bazı AK Partili genç vekilleri saymazsak yaş ortalaması 50’yi geçkin İzmir protokolünün ön sıralarda yer aldığı törenin ardından da biraz fuarı gezdim. Belki de çocukluğumdan günümüze kalan birkaç iz bulurum hevesiyle…
Aslında buldum da… Çoğu İzmirlinin önünde mutlaka poz verdiği havuzdaki kadın heykelleri, hala atlayanların olup olmadığını anlayamadığım paraşüt kulesi, sihirli aynaları kaldırılsa da içindeki devasa dönme dolabı ve korku tüneliyle lunaparkını… Sonra, burnuma gelen patlamış mısır kokusunu, gençliğimin makarna birasını ve çoluk çocuk ailelerin yiyecek firmalarının stantları önünde oluşturduğu uzun ‘tadım’ kuyruklarını hala görmek sevindiriciydi…
Annemlerin kadınlar matinesine gittiği Ada dahil pek çok gazinonun ise tadilatta olması hayal kırıklığına uğratmıştı. “O günlerin hatırına günümüzün pop ve alternatif müzik starlarını ağırlayan Çim Konserleri’nde bir gece de şöyle bir Bülent Ersoy sahne alsaydı da yer yerinden oynasaydı hoş olmaz mıydı?” diye de düşünmeden edemedim.
Oysa görünen o ki dünyadaki değişim ve dönüşümden elbette ki İzmir Fuarı da nasibini alacaktı değil mi? Ve neyse ki nihayet almayı başarmıştı.
Dr. Cemil Tugay, “İzmir Fuarı’nı eski günlerine döndürün başkanım diyen halkımızın sesine kulak vererek üzerimize düşeni yapacağız” dedi.
Bu yılki teması “Teknoloji” olan fuarın Lozan kapısındaki meşhur Atatürk ve İsmet İnönü heykellerinin önünde ışıklı uzay kostümleriyle misafirleri karşılayan dansçılardan da bu açıkça belli oluyordu. Biraz ilerlediğinizde İzmir Büyükşehir Belediyesi ulaşım standındaki simülatörün koltuğuna oturmuş çocuklar İzmir Metrosu’na vatmanlık yapıyor, fuarın onur konuğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “Zoom Selfie” kabinine girenler kendini birden Galata Kulesi ya da Ortaköy sahilinde buluyor, Konak Belediyesi standında ise 3D gözlüklerle eski İzmir, Smyrna Antik Kenti’nde yolculuğa çıkıyorlardı. Şirketlerin ya da özellikle dil kurslarının şaşırtan dijital yeniliklerini ise saymaya bile gerek yok…
Fuarda en beğendiğim bir başka şey de ilçe belediyeler dahil her stantta çocuklar için eğitici ve eğlenceli etkinlikler gerçekleşmesi oldu. Bornova Belediyesi minikleri, geçmişi 8500 yıl önceye uzanan Yeşilova Höyüğü’ndeki yaşama tanıklık etmeleri için kazı alanına, Buca Belediyesi de müzik atölyesine davet ederken; Karşıyaka Belediyesi ise deprem eğitim simülatörüyle felaket anını bizzat yaşatıyor, alınması gereken önlemleri bir bir anlatıyordu.
Gençler için özel oluşturulan özel alanda yer alan Redbull’un dans pistinde cesurca hünerlerine sergileyen, şarkılar söyleyen, macera yarışlarına katılan gençleri görmek de oldukça heyecan vericiydi. O gece Çim Konserleri’nde sahne alacak olan Teoman’ı dinlemek için de pek çok genç fuara akın ediyordu… Allah’ım Z ve Alfa kuşağını bilgisayar başından kaldırıp nihayet sokaklara inmesini başarabilmiştik!
Yani özetle görünen o ki, İzmir Fuarı nihayet geçmişten günümüze ışınlanmayı başarabilmiş, yeni sahiplerinin yani gençlerin ellerine teslim edilmişti.
Bu başarıda imzası bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay olmak üzere başta Folkart, Migros ve Avek Otomotiv gibi tüm diğer sponsorları tebrik etmek istiyorum.
Nostalji güzeldir, hoştur ancak değerlerimizi de bir ölçüde koruyarak günümüzü, değişimi yakalamak da bütünün bir parçası, gerekliliğidir. En önemlisi de cesur olmayı gerektirir
Darısı ülkedeki tüm söz sahiplerinin başına diyorum…
Nice 100 yıllara İzmir Fuarı…
Bu yıl ‘teknoloji’ teması ile düzenlenen 93. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın (İEF) açılışı ile birlikte fuarın onur konuğu kenti İstanbul ile İzmir arasında teknoloji ortaklığı da başladı.
‘Eski günlere dönmesi için çalışıyoruz’
93. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ile eşi Öznur Tugay ev sahipliğinde yapılan resepsiyonuna; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Ahmet Fikret Kileci, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, İEF’nin ana sponsoru Folkart’ın Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak da katıldı. Törene katılan sürpriz konuk robot Sophia ise, “Teknoloji gelişse de insan ruhunun sıcaklığı olmadan bu yeniliklerin bir anlamı olmaz” dedi.