28.12.2021 - 02:20 | Son Güncellenme:
1.5 milyar lira yatırımla 3 milyon metrekare bataklık alan üzerinde yükselecek olan Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi’nin (Dikili TDİOSB) yatırımcı istişare toplantısı düzenledi. Pandemi dönemine denk gelmesine karşın tüm altyapı çalışmalarını yürüten Dikili TDİOSB, sunduğu avantajlar nedeniyle Türkiye’nin dört yanından yatırımcıların ilgisini çekti. Şimdiden sanayi parsellerinde doluluk oranı yüzde 45, sera parsellerinde ise yüzde 32’ye ulaştı.
Gıda güvenliğinin son dönemde dünyanın bir numaralı gündem maddesi haline geldiğini belirten Dikili TDİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Öğmen, “Verimsiz bir araziyi, sürdürülebilir tarım arazisi haline getiriyoruz. Avrupa’nın en büyük sera kümelenmesi, yenilenebilir enerji kullanımı ve AR-GE paylaşımıyla örnek bir model; aynı zamanda da sağlıklı gıdanın üretildiği Türkiye’nin en büyük markası olacak” dedi. Öğmen, projeyle ilgili şu bilgileri verdi:
İki yılda hazır
“Çıkarılan jeotermalin doğaya zarar vermeden yeniden kaynağına geri verileceği, rüzgar, güneş ve biyokütle enerjileriyle tam otomasyonlu bir üretim olacak. Avrupa’nın en büyük sera kümelenmesinde yer alacaksınız. Altyapısı hazır, her şeyin merkezi elden yönetildiği bir sistemde olacaksınız. Sera parsellerinde 5. Bölge teşviklerinden, sanayi parsellerinde 3. Bölge teşviklerinden yararlanacaksınız. Faaliyetlerinizi yaparken suyuydu, enerjisiydi, çöpüydü hiçbiriyle uğraşmayacaksınız. İki yıl içinde altyapının bitirilmesinin hedeflendiği Dikili TDİOSB, dünya vitrinine çıkmak isteyenler için fırsat olacak.”
Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığından sorumlu İzmir Vali Yardımcısı Faik Arıcan ise, İzmir’in “bütünsel” düşünce yapısıyla hayata geçirdiği Dikili TDİOSB’nin hem tarımsal yeşil üretimde, hem tarımsal inovasyonda büyük bir fark yaratacağını belirtti. Arıcan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, bölgede jeotermal sondaj taleplerine izin verdiğini de söyledi.
3 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak
Kurucu ortakları arasında İzmir Valiliği, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Dikili Belediyesi ve Bergama Ticaret Odası’nın yer aldığı Dikili TDİOSB, meyve sebze ticaret hacminde yılda 1.6 milyar lira artış sağlayacak. Üretim, yıllık 80 bin ton artacak, 3 bin 500 kişi istihdam edilecek. Dikili TDİOSB’deki AR-GE bilgi ve tecrübesi, başta tarım kooperatifleri olmak üzere sektörün tüm dinamikleriyle paylaşılacak.