Ege‘Az kadroyla çok iş yaptık’

‘Az kadroyla çok iş yaptık’

23.07.2023 - 00:25 | Son Güncellenme:

Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunçsiper “Öğrencilerimize karşı bir sorumluluğumuz var, iyi eğitim vermek ve yüksek istihdam sağlamak” dedi.

‘Az kadroyla çok iş yaptık’

Aslı Öktener - İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Aslı Güneş Gölbey’le birlikte gazetemizi ziyaret etti, hayata geçirilen ve planlanan projelerini anlattı. 2017 yılında göreve başladığını ve 2 ay içinde 4 bölümü aktif hale getirerek öğrenci alımına başladıklarını belirten Prof. Tunçsiper, “Önce yerimiz yoktu. Dedim ki, ekim ayına kadar bir yer belirlenir. İzleyen yılda da 32 programı aktif hale getirdik. Şimdi 36 bölüm oldu. Sonrasında ise, 42 bölümle sınırladık. 10 fakülte, 3 yüksekokul, 3 enstitüde, yaklaşık 11 bin öğrencimiz, 620 kişilik idari ve akademik kadromuz mevcut. İki mezuniyet yaptık. En az kadroyla çok iş yaptığımızın altını çizmek isterim” dedi.

Haberin Devamı

‘İstihdam oranımız yüksek’

“Öğrencilerimizi başka üniversitelere göndermiyoruz, hepsine kendi üniversitemizde eğitim veriyoruz” diyen Rektör Tunçsiper, “Öğrencisi olmayan bölüme asla kadro açmıyoruz. Neredeyse tüm hocalarımızın doktoraları var. Hepsi, TÜBİTAK, TEKNOFEST ve AB projelerinde başarılı çalışmalara imza atan arkadaşlardan oluşuyor. Ulusal hakemli dergilerde öğretim üyesi başına düşen yayın sayısında ülkemizde 208 üniversite arasında ilk 3’teyiz. Yüksek okulumuzda eğitim alan öğrencilerimiz dikey geçişte başka okulu tercih bile etse, ‘eğitim kalitesi ve sıcaklığını başka yerde görmüyorum’ diyerek bize geri dönüyor. Bir yüksekokulumuz da Çiğli Atatürk OSB Mesleki Eğitim Merkezi’nde bulunuyor. Hem teorik hem uygulama bir arada gösteriliyor. Türkiye’de 15 üniversite vardı, Ege ve İzmir’de bir tek biz yer aldık. Böylece mezun olduklarında hemen istihdam ediliyorlar. Ayrıca Meslek Yüksekokulu Bankacılık Bölümümüz geçen yıl 17 mezun verdi. Şu an 16’sı çalışıyor biri de lisans eğitimine devam etti. Öğrencilerimize karşı bir sorumluluğumuz var, nedir bu; iyi eğitim vermek ve yüksek istihdam sağlamak. Bu nedenle akademisyen arkadaşlarımızı da derse girdiklerinde arada ne yapıyorlar diye takip ederim. Bence başarımız da budur” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Uyumluluk başarı getirir’

Otizmli araştırma merkezi ile engelli öğrencilere özel eğitim programı uyguladıklarının altını çizen Prof. Tunçsiper şöyle devam etti: “Yaklaşık 60 engelli öğrencimiz var. Bir hocamız İzmir’de engelli öğrencilerden oluşan bir orkestra da kurdu; İZOT (İzmir Otizm Orkestrası.) Yurtiçinde ve dışında çok sayıda ödül aldık. Bir de nişanımız var. Tüm bunların yanında iyi bir sinerji yakaladık. Üniversitemizde bir aile birliği, beraberliği ve uyum var. Hizmetli de memur da asistan da alınsa, hangi bölüm olursa olsun mutlaka jürilerde ilgili arkadaşlarla ben de bulunuyorum. Çünkü, ortamda uyum olursa başarı da fazla oluyor. Hayatıma değer katan bir hocamın, ‘Bilgi eksikliği giderilir ama kişilik eksikliği giderilmez’ sözünü hep kendime hatırlatırım, ona göre yol izlerim. Geçmişime baktığım da 6 yıllık bir görev sürem var ama ben inanıyorum ki 16 yıllık bir üniversitede ne varsa hepsi bizde de var.”

Haberin Devamı

Gençlere milli değerleri aşılamanın önemli olduğunu da belirten Tunçsiper, “Mesela, bizde pazar günü bile olsa 15 Temmuz’da hiçbir görevli ve akademik personel arkadaşımız izin yapmaz. Herkes gelir anma programımız yapılır. 2018’de ilk olarak biz, ‘Demokrasi ve Milli Birlik Günü Yürüyüşünü’ yaptık. Şehitler anıtına gittik, mutlaka bir ağaç dikimi, lokma dökümü ve konferans gerçekleştirdik. 15 Temmuz’dan sonra kurulduk ve adımıza yakışanı da yapmamız gerekiyor. Bu yıl 10 Kasım’ı da İzmir Valiliği ile organize ettik” şeklinde konuştu.

‘Az kadroyla çok iş yaptık’

Çalışanlarımızın yüzde 70’i kadın

“Arkadaşlar dinamik yapımı görünce yorulduk da deseler, ‘Bana bakın ve yorgunluk kelimesini aklınızdan çıkarın’ diyorum” ifadesinde bulunan Prof. Tunçsiper, “Bazen bana ‘İlaç mı alıyorsunuz?’ diye soruyorlar. Yok almıyorum, o benim sorumluluk duygum diyorum. (Gülüyor.) 6 yıldır hiç izin yapmadım. Boşluk gibi geliyor bana. Galiba kadın olarak biz daha detayı düşünüyoruz. Erkekler daha doğru gidiyorlar. Mesela, istişareyi çok önemsiyorum. Burada kadın detaycılığı var tabii... Çalışanlarımızın da yüzde 70’i kadın. Mesela, iki kişi geliyor; eğer eş değerse bilgi olarak kadını tercih ediyorum. Kadın olmanın getirdiği bir annelik, kardeşlik duygusu oluyor. Daha kucaklayıcı oluyorsunuz. Tolerans ve hoş görünümün yüksek olduğunu düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

‘Öğrencilerimiz bana kolaylıkla ulaşıyor’

“Temel hedefimiz gençlere iyi bir eğitim verebilmek” diyen Rektör Tunçsiper, “Hep arkadaşlara şunu derim, ‘Elinizi vicdanınıza koyun, kendi çocuğunuza nasıl bir eğitim verilmesini istiyorsanız, siz de bu çocuklara onu verin.’ Öğrencilerim de çok memnun. Bana sosyal medyadan istediği zaman ulaşabiliyorlar. Ayrıca gelmek isteyen öğrencilerimizin sayısının çok olması nedeniyle branşlarımızın yarısı yabancı dilde eğitim veriyor” dedi.