EgeAlkışı hak eden fikirler

Alkışı hak eden fikirler

16.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İzmir Ekonomi ve Yaşar Üniversitelerinde tasarım eğitiminin kalitesi, projelerle kanıtlanıyor. Öğretim görevlileri ve öğrencilerin hayatı kolaylaştıran yaratıcı fikirleri, hayran bırakıyor

Alkışı hak eden fikirler

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, ‘bakteriyel selüloz’ kullanarak giysi ve aksesuarlardan oluşan özel bir koleksiyona imza attı. Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri de hayatı kolaylaştıran tasarımlar geliştirdi.
Bakterilerden elde edilen ve insan sağlığına zararı olmadığı için gıda ve içecek sektörü başta olmak üzere farklı alanlarda kullanılabilen ‘selüloz’, modaya da ilham verdi. İEÜ Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Araştırma Görevlisi Filiz Özbengi Uslu ile Mimarlık Bölümü Araştırma Görevlisi Gözde Damla Turhan ve Selen Çiçek, yaklaşık 2 ayda 5 parçadan oluşan bir koleksiyon tasarladı. 
Kışlık giysiler üretilebilir
Malzeme formülünün, üretim ve dikiş tekniklerinin dünyada bir ilk olduğunu ifade eden ekip, “Selüloz; yüzde yüz doğal ve toprağa hızlıca karışabilen bir madde. Çevre adına farkındalık verici bir koleksiyona imza attık. Öte yandan selülozun su geçirmeme özelliği var. Kışa uygun koleksiyonlar üretmek mümkün. TÜBİTAK desteğiyle bu fikri geliştirip çalışmalarımızı ticarileştirme gibi bir fikrimiz de var” diye konuştu.
Kağıtsız not alın
Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencilerinin 2021-2022 akademik yılına ait projelerinden oluşan sergide; ‘EverPen’, ‘Adventure Box’, ‘Roll-Pak’, ‘Feed Me Slow’ gibi ilginç fikirler yer aldı. Serginin açılışına katılan Rektör Prof. Dr. Cemali Dinçer, öğrencilerin yenilikçi fikirleriyle örnek gösterilecek işler ortaya çıkarttığını belirtti.
Berkay Kazak’ın ‘EverPen’ isimli bir akıllı kalemi, analog şekilde alınan notları, içindeki sensörler sayesinde dijital verilere çevirerek eş zamanlı olarak Evernote mobil uygulamasına aktarıyor.
Doruk Nişli’nin taşınabilir bagaj fikri ‘Adventure Box’, yeni nesil binek otomobillerin üst kısmına yerleştiriliyor. Bataryası sayesinde elektronik ürünleri de şarj ediyor.
Duru Çinetçi’nin geliştirdği ‘Roll-Pak’, geri dönüşüm ünitesini evlere getiriyor. Polyester branda bezinden hazırlanan poşet ile evlerde geri dönüşüme gidecek atıkların biriktirilmesi ve ünitelere atılması kolaylaşıyor.
Yaren Baki’nin akıllı telefondan kontrol edilebilen ‘Feed Me Slow’u, evcil hayvanların beslenme, aktivite ve yalnız hissetme problemlerine çözüm getiriyor.

Yazarlar