22.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
YÜKSEL BALCI DHA
Ödemiş Aktaş Barajı’nda yaklaşık 5 milyon metreküp su birikti. Bu yaz 15 bin 800 dekar araziyi, ilk kez borulu basınçlı sulama sistemiyle tanıştıracak olan barajla yılda iki, hatta üç kez ürün alınabilecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçen kasım ayında düzenlenen toplu açılış töreni ile kurdelesi kesilen Ödemiş Aktaş Barajı’nda yaklaşık 5 milyon metreküp su biriktiği bildirildi. Aktaş Çayı üzerine kurulan barajın gövdesi kil çekirdekli yarı geçirimli dolgu tipinde inşa edildi. 44.38 milyon metreküp su tutma hacmine sahip olan Aktaş Barajı’ndan, Ödemiş’in kırsal İlkkurşun, Bülbüldere, Yusufdere, Sekiköy ve Yeniköy ve Kayaköy mahallerindeki arazilerin sulanacağı belirtildi.
Havzanın kaderi değişecek
2013 yılında başlanan gövde inşaatı kapsamında 4.79 milyon metreküplük dolgu yapılan, temelden yüksekliği 105 metre olan baraj, 15 bin 800 dekar verimli tarım arazisini bu yılın yaz aylarında modern sulama ile tanıştıracak. Ödemiş Havzası’nın kaderini değiştirecek proje ile dekar başına 959 liralık ek gelir sağlanacağı, bölgedeki arazilerde verimin yüzde 40 ile 65 oranında artıp, çiftçiye iki hatta üçüncü ürün alma şansı doğacağı kaydedildi. Barajın ürün çeşitliliğini artırıp, yer altı sularının aşırı kullanımıyla ortaya çıkan çevre sorunlarının da önüne geçeceğine dikkat çekildi. Ülke ekonomisine, 2018 rakamlarıyla her yıl 13.2 milyon liralık katkı vermesi beklenen Aktaş Barajı’nın 1350 kişi ye de istihdam olanağı yaratacağı öngörülüyor.
Bölge halkı kazanacak
Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, baraj ile sulama hattı arasındaki bağlantının yaz başlamadan tamamlanacağını belirtti, “Aktaş Barajı’ndaki suyu bir an evvel Küçük Menderes Ovası ile buluşturmak istiyoruz. Üreticimiz daha az su ile daha çok verim elde etme imkanına kavuşacak hem ülkemiz hem de bölge halkı kazanacak” diye konuştu.