10.12.2022 - 16:51 | Son Güncellenme:
2020'de Resuli hakkında verilen karar, Midilli'de perşembe günü yapılan duruşmada delil yetersizliği nedeniyle bozuldu. Resuli, kararın ardından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Hep suçsuz olduğumu söyledim, sonunda bana inandılar. Gerçekten çok sevinçliyim. Fakat benim durumumda olan ve Yunanistan'da hapis yatan birçok kişi var. Onları da düşünüyorum."
Öte yandan Resuli'yle aynı suçtan yargılanan ve iki yıl önce hakkında 50 yıl hapis cezası verilen Emir Zahiri adlı Afgan da duruşmada yer aldı.
Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, Zahiri'nin cezasının 8 yıla indirildiğini ama onun da yakın zamanda serbest bırakılmasının öngörüldüğünü aktardı.
20'li yaşlarındaki Resuli ve Zahiri, Eylül 2020'de Türkiye'den Yunanistan'a giden kaçak göçmenlerin yer aldığı bottaydı. Resuli tek başına seyahat ederken, Zahiri'nin yanında hamile eşi ve kız çocuğu vardı.
Kimliği tespit edilemeyen insan kaçakçılarının Ege Denizi'nde terk ettiği bot, daha sonra Yunan sahil güvenlik ekipleri tarafından ele geçirilmişti.
Tutuklanan Resuli ve Zahiri, insan kaçakçıları botu terk ettiği için aracı kullanmak zorunda kaldıklarını söylemiş, bunun üzerine "yasadışı göçmenlerin ülkeye girişini kolaylaştırdıkları" gerekçesiyle 50'şer yıl hapis cezasına çarptırılmışlardı.
Karara itiraz eden Afganların ilk duruşmasının bu yıl martta yapılması planlanmış ama duruşma nisana ertelenmişti. Nisandaki duruşmaysa katılması beklenen bir tanık gelmediği için 8 Aralık'a ertelenmişti.
Zahiri'nin avukatı Alexandros Georgoulis, "Botun insan kaçakçıları tarafından terk edildiği bir durumda, Zahiri gibi dümene dokunduğunuzu bile itiraf etseniz çok ağır cezalar veriliyor" dedi.
Duruşmayı takip eden İrlanda'daki sosyalist Independents 4 Change partisinden Avrupa Parlementosu üyesi Clare Daly ise "Bu davayı, zalimce hapiste terk edilen binlerce masum göçmenin neler yaşadığına dair bir örnek olarak kullanacağız" dedi.
Yunanistan'ın hükümet yanlısı gazetesi Kathimerini'nin paylaştığı verilere göre ülkedeki hapishanelerde yer alan kişilerin yüzde 20'si, hakkında insan kaçakçılığından soruşturma başlatılan ya da bu suçtan hüküm giymiş mahkumlardan oluşuyor.
Kaynak: Independent Türkçe