DünyaYunan medyası şaşkın: 'Özel misafir' Aksungur bir anda gökyüzünde belirdi, F-16'lara kalkış emri verildi

Yunan medyası şaşkın: 'Özel misafir' Aksungur bir anda gökyüzünde belirdi, F-16'lara kalkış emri verildi

26.07.2024 - 14:34 | Son Güncellenme:

Çoban adası açıklarında Türk ve Yunan savaş gemilerinin karşı karşıya geldiği yeni krizin perde arkasını yazan Kathimerini, Ankara'nın Aksungur SİHA'yla sürpriz yaptığını belirtip drone'un 72 saat havada kaldığını bildirdi.

Yunan medyası şaşkın: Özel misafir Aksungur bir anda gökyüzünde belirdi, F-16lara kalkış emri verildi

2020 yazında Türk ve Yunan savaş gemilerinin karşı karşıya gelmesiyle kopan Doğu Akdeniz fırtınası zaman zaman dinse de, geride kalan dört yılda stratejik ve askeri birçok değişimi beraberinde getirdi. Türkiye korkusuyla ABD ve Fransa'ya üslerini açan Yunanistan, silahlanmaya on milyarlarca Euro harcadı. Fransa'dan Rafale savaş uçakları ve Belharra fırkateynlerinin satın alınmasını, F-16 jetlerinin Viper seviyesine yükseltilmesi ile Türkiye'nin programından çıkarıldığı F-35 jetlerinin Yunanistan'a verilmesi izledi.

Haberin Devamı

İki yıldır dillendirilen F-35 savaş uçakları için Atina yönetimi resmi adımı Perşembe günü attı, ilk etapta 20 adet jet alımını öngören sözleşmeyi imzalayarak Washington'a gönderdi. Savunma Bakanı Nikos Dendias, "F-35'lerle ilgili kabul mektubu imzalandı ve ABD'ye gönderildi. Bu alımın bölgemizde güçlü bir caydırıcılığı olacaktır" dedi.

ABD'nin önde gelen silah ve teknoloji şirketi Lockheed Martin tarafından üretilen beşinci nesil savaş uçağı F-35'lerin, Yunanistan'a 2028 yılından itibaren teslim edilmesi hedefleniyor.

8,6 milyar dolarlık anlaşma, Yunanistan'ın daha sonra 20 tane daha F-35 sipariş vermesi opsiyonunu da içeriyor. Sözleşmesi imzalanan ilk 20 uçaktan oluşan paket, Atina'ya 3,5 milyar dolara mal olacak.

Haberin Devamı

Washington, Ocak ayında Yunanistan'a toplam 40 adet F-35 savaş uçağı ile 42 uçak motoru, iletişim cihazları, çeşitli ekipmanlar ve elektronik savaş sistemlerinin yanı sıra, eğitim, lojistik, bakım-destek gibi hizmetleri de kapsayan bir paketin satışına onay verdi.

Yunan medyası şaşkın: Özel misafir Aksungur bir anda gökyüzünde belirdi, F-16lara kalkış emri verildi

ADRES KERPE VE ÇOBAN ADALARININ GÜNEYİ

Yunanistan, Türkiye'nin özellikle silahlı insansız hava aracında savaş paradigmalarını değiştiren başarısıyla paniğe kapılmış durumda. İki ülkenin savaş gemileri sakin geçen 2023 yazının ardından bu hafta Çoban ve Kerpe adalarının açıklarında bir kez daha karşı karşıya geldi, öncesinde ise Kıbrıs'a deniz üssü restleşmesi yaşandı. Yunanistan'la Güney Kıbrıs arasına kablo döşemek için Türk kıta sahanlığını ihlal etmeye çalışan İtalyan araştırma gemisi Ievoli Relume, Türk savaş gemileri tarafından durduruldu.

Doğu Akdeniz'deki kapışmanın adresi, Türkçesi Çoban Adası olan Kasos Adası ile Türkçesi Kerpe olan Karpathos Adası'nın açıklarıydı. İki küçük adada, bölgedeki en büyük ada Girit'in hemen doğusunda yer alıyor.

TÜRKİYE 'İZİN ALINDI' DEDİ, ATİNA KARIŞTI

Yunan medyası Türkiye'nin bölgeye beş savaş gemisi gönderdiğini duyurdu, Milli Savunma Bakanlığı ise Perşembe günü Atina'nın Ankara'ya başvurup gerekli izinleri aldığını ve araştırma gemisi Ievoli Relume'un faaliyetlerini tamamlayarak kıta sahanlığından ayrıldığını açıkladı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis ise Türkiye'nin Libya ile imzaladığı mutabakatın hukuken geçersiz olduğunu savunup keşif gemisi için Ankara'dan izin alınmadığını ileri sürdü. Yunan Savunma Bakanlığı ise bugün yaptığı açıklamada Türkiye'nin 'illegal eylemleri'ne saygı gösterilmediğini ve bundan sonra da gösterilmeyeceğini iddia etti.

Haberin Devamı

GERİLİMİN BİLİNMEYEN ARKA PLANI

Yunan Kathimerini gazetesi ise, bugün 'Çoban Adası hadisesinin bilinmeyen arka planı, Türk savaş gemilerine eşlik eden drone' başlığıyla bir haber yayımladı. Habere göre, Türk savaş gemileri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden dönerken yön değiştirip Çoban ve Kerpe adasının güneyine doğru ilerledi, bu sırada gökyüzünde Aksungur belirdi.

Yunan medyası şaşkın: Özel misafir Aksungur bir anda gökyüzünde belirdi, F-16lara kalkış emri verildi

Aksungur silahlı insansız hava aracının (SİHA) Yunanistan radarları tarafından bölgede ilk kez tespit edildiğini aktaran Kathimerini, Türk drone'u için 'özel misafir' nitelemesinde bulundu.

Aksungur SİHA'nın Pazartesi gününden başlayarak neredeyse 72 saat Ege semalarında uçtuğunu bildiren gazete, yerli üretim drone'un 2022'den bu yana Türk deniz kuvvetleri tarafından kullanıldığı bilgisini verdi. Aksungur SİHA'nın gözetleme ve saldırının yanı sıra denizaltılara karşı da savaşabileceğini aktaran Kathimerini, drone'un Ege semalarında tespit edilmesi üzerine Girit'teki Yunanistan F-16'larına kalkış emri verildiğini yazdı.

Haberin Devamı

AKSUNGUR'LA İKİ YIL ÖNCE TANIŞTILAR

Yunan F-16'larıyla Aksungur'un gökyüzünde karşı karşıya geldiğini belirten haberde, gerilimin sona erdiği Çarşamba akşamüstü Türk SİHA'sının bölgeden ayrıldığı aktarıldı.

Yunan medyası şaşkın: Özel misafir Aksungur bir anda gökyüzünde belirdi, F-16lara kalkış emri verildi

Kathimerini, Yunanistan'ın Aksungur'la daha önce tanıştığını da hatırlattı. Eylül 2022'de Aksungur SİHA, Midilli ve Sakız adalarındaki Yunan deniz üslerini havadan fotoğrafladı ve söz konusu kareler Atina'da şok etkisi yarattı.