Yunanistan'da yaz mevsiminde kurulan hükümetin Dışişleri Bakanı Yorgo Gerapetritis ilk kez Türkiye'nin başkenti Ankara'yı ziyaret etti ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan tarafından ağırlandı. Resmi ziyarette baş başa görüşen Bakan Fidan ve misafiri Gerapetritis birlikte kameralar karşısına çıktı, televizyonların canlı yayınladığı açıklamalarda sıcak mesajlar verildi. Dışişleri Bakanı Türk-Yunan ilişkilerinin yeni ve olumlu bir döneme girdiğinin altını çizdi, konuk bakan Gerapetritis ise "Biz karşılıklı olarak birlikte yaşamayı başarabiliriz" cümlesini kurdu.
Gerapetritis mevkidaşı Fidan'la görüştükten sonra Ankara'daki Yunanistan Büyükelçiliğini ziyaret etti ve fotoğraflarını X (Twitter) platformunda paylaştı. Bakan Fidan ise, aynı platformda paylaştığı mesajda Yunanistan'ı 'komşumuz ve müttefikimiz' olarak tanımladı.
Ankara'dan verilen mesajlar beklendiği gibi Ege Denizi'nin batı yakasında hemen karşılık buldu, Yunan basını dışişleri bakanlarının görüşmesini ilk sayfadan sundu.
Ethnos gazetesi, Ankara'daki randevu sırasında sıklıkla kucaklaşmalar ve gülümsemelerin öne çıktığını kaydedip, Bakan Fidan'ın konuğunu binanın önünde sıcak bir şekilde karşıladığını, ilk adıyla hitap ettiğini ve Gerapetritis'e sarıldığını yazdı. Görüşmenin beklenenden uzun sürdüğünün altını çizen Ethnos'un Türkiye muhabiri Maria Zacharaki, basın toplantısında 'pozitif bir iklim' gördüğünü bildirdi.
Siyasi diyalog, güven artırıcı önlemlerin güçlendirilmesi ve müzakerelerin olumlu gündemi gibi üç eksenin dile getirildiğini aktaran Zacharaki, Ankara'daki buluşmada ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Miçotakis'in 18 Eylül'de bir araya geleceğinin resmen duyurulduğunu yazdı. Bakanların sıcak sorunlara dokunmadıklarını ancak görünüşe bakılırsa dönüş yapıldığını vurgulayan muhabir, Fidan ve Gerapetritis'in ilişkilerdeki güzel atmosferin bozulmaması için dikkatli davrandığı yorumunu yaptı.
Kathimerini gazetesi 'Üç seviyede iletişim için yol haritası' başlıklı haberinde Türk ve Yunan dışişleri bakanlarının iki saati aşkın bir süre görüştüğü vurgulandı. Türkiye ve Yunanistan'ın bir numaralı diplomatları Fidan ve Gerapetritis'in halihazırda özel görevleri olduğunu kaydeden gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Miçotakis'in 18 Eylül'de gerçekleşecek görüşmesini ise 'kilit nokta' olarak niteledi.
Kathimerini'nin Türkiye muhabiri Manolis Kostidis ise, Hakan Fidan'ın basın toplantısında 'koşulsuz diyalog'tan söz ettiğini, yanı sıra uluslarrası hukuka da atıfta bulunduğunu bildirdi.
Gazetedeki bir başka analizin başlığı ise 'Zor bir tango başlıyor' oldu. Temelde Türk ve Yunan ilişkilerine yıl sonuna kadar rehberlik edecek bir yol haritası hazırlandığını öne çıkaran analiz, bakanların buluşmasının en azından kamuoyu önünde az ya da çok beklenen sonuçları verdiğini yazdı.
2020 yazından itibaren Doğu Akdeniz'de artan gerilimin 1995'ten bu yana ilk kez Türk-Yunan ilişkilerinde eksen kaymasına yol açtığı yorumunu yapan Vasilis Nedos imzalı yazı, Ege Denizi'ndeki mevcut tabloyu ise 'nihayet operasyonel bir sakinlik var' cümlesiyle özetledi. Ege Denizi'ndeki anlaşmazlıkların suyun iki yakasında da farklı okunduğunu belirten analiz, yanı sıra Türk-Yunan farklılıklarının son yıllarda Balkanlardan Doğu Akdeniz'e, Orta Doğu'dan Kuzey Afrika'ya yayıldığını dile getirdi. Yazıya göre, Ankara Atina yönetiminin oyalama taktiklerini nedeniyle söz konusu sorunların çözümsüz kaldığını düşünüyor.
Türklerin 'teori'yi seçen Yunanlılara göre kendilerini 'pratik' bir millet olarak tanımladığını vurgulayan analiz, şöyle devam etti:
"Elbette, diplomaside bütün bunlar izafi ve bir anda tersine dönebilir. Yine de Türkler demografi, ekonomi ve vaat ettiği potansiyeli temel alarak bu hareket gücünün kendileri için pozitif olduğuna inanıyor. Unutulmamalıdır ki, Batı Türkiye için birçok seçenekten biri ancak Yunanistan için tek seçenektir."
Türk-Yunan ilişkilerini bir diğerinden ayrılamayan tarihin ve siyasetin karışımı olarak tanımlayan analiz, Ankara'daki randevudan çıkan bir diğer önemli sonucun ise Kıbrıs konusunun devre dışı bırakılması olduğunu dile getirdi. İlişkilerdeki en olumlu senaryoda bile Kıbrıs sorununun hiçbir rol oynamayacağını kaydeden analiz, Kıbrıs'ın mevcut şartlar altında çözülmesinin hemen hemen imkansız olduğunu da ekledi.
'Üç seviyede Türkiye ile yol haritası-Fidan ve Gerapetritis nelerde anlaştı?' diyen To Vima gazetesi ise, bir başka haberini 'Hakan Fidan: Türk-Yunan ilişkilerinde yeni ve pozitif bir dönem başladı' başlığıyla sayfasına taşıdı.
Eleftheros Typos gazetesi ise, Türkiye ve Yunanistan arasında diyaloğun yeniden başlamasına Yunan muhalefetinin verdiği tepkileri yazdı. Ana muhalefetteki SYRZIA, Ankara'daki randevu için Başbakan Miçotakis'in siyasi çıkarları uğruna milli konuları istismar ettiğini savundu.