13.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER
Deprem felaketinin ardından yabancı ülkelerin başlattığı yardım hareketliliği devam ediyor. Söz konusu yardımlar, bazı ülkelerde adeta “rekor” kırarken, özellikle yardım malzemeleri konusunda ciddi bir seferberlik olduğu gözleniyor...
- Almanya: Yardım kuruluşları, depremlerden etkilenenler için “rekor” düzeyde bağış topladı. Alman yardım kuruluşu “Aktion Deutschland Hilft”, Türkiye’deki depremzedeler için 10.2 milyon euro bağış topladıklarını belirtirken, “Aktionsbündnis Katstrophenhilfe” de topladığı bağışların 8.5 milyon euro’ya ulaştığını bildirdi. Frankfurt’ta yaşayan Türklerin başlattığı yardımlar kapsamında da 3 uçakla toplam 200 ton acil yardım malzemesi Türkiye’ye gönderildi.
- Yunanistan: Türkiye’ye yakın Yunan adalarından Meis’in halkı, depremzedelere insani yardım malzemesi gönderdi, ayrıca gönderilen yardım kolilerinin üzerine bir de not dikkat çekti. Söz konusu Türkçe notta, “Sevgili komşu. Sizin evlerinizle beraber bizim de yüreklerimiz yıkıldı. Aynı toprağı, aynı havayı, aynı güneşi paylaştığımız kardeşlerimize elimizden ne geliyorsa. Meis halkı” ifadelerinin yer aldığı görüldü.
Bu arada Yunanistan’daki bazı GSM operatörleri, bu ülkeden Türkiye ve Suriye’ye yapılan aramaların yanı sıra kısa mesaj gönderme işlemlerini ücretsiz hale getirdi.
- Norveç: Ülkenin silahlı kuvvetlerine ait iki C-130 tipi askeri nakliye uçağı, depremlerden etkilenenlerin tahliyesi ve başka illere nakli için Türkiye’ye gönderildi.
- Bosna-Hersek: Arama-kurtarma ekiplerini Türkiye’ye gönderen Bosna Hersek’te, farklı sivil toplum örgütlerince düzenlenen büyük yardım kampanyalarıyla da katkı yapıldı. Başkent Saraybosna’nın birçok yerinde farklı yardım kuruluşlarınca yardım toplama merkezleri oluşturulurken, binlerce Bosna Hersek vatandaşı da günlerdir kampanyalara destek olmaya ve bu merkezlere yardımlarını getirmeyi sürdürüyor. Özellikle kışlık giysiler ön plana çıkarken, sıtıcı, battaniye, yastık, hijyen malzemesi ve uyku tulumu da getiriliyor.
İsimsiz bağışçı
- İngiltere: Britanyalılar, Türkiye’deki depremlerde hayatta kalanlara yardım amacıyla temel ihtiyaç malzemelerini bağışlamaya çağrılıyor. Ülkenin önde gelen gazetelerinden The Independent, acil ihtiyaç sahiplerine destek olmak için okuyucularından cömertçe bağış yaparak maddi yardımda bulunmalarını istedi. Toplanan tüm fonlar Birleşik Krallık’taki Afet Acil Durum Komitesi’nin Türkiye-Suriye deprem yardım kampanyasına gidecek.
- Azerbaycan: Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi’nce gönderilen yardım malzemeleri ve 40 jeneratör taşıyan TIR, depremden etkilenen Şanlıurfa’ya ulaştı. AFAD yardım deposuna konulan jeneratörlerin ihtiyaç olan bölgelere gönderileceği kaydedildi.
- İsrail: Kurtarma ekipleriyle deprem bölgelerinde çok sayıda kişiyi enkaz altından çıkaran İsrail, yardımlara da devam ediyor. İsrail Büyükelçisi Irit Lillian, deprem bölgesinde kullanılmak üzere İsrail’den gelen 60 ton insani yardım malzemesini önceki gün Adana’da AFAD’a teslim etti.
- Pakistan: Bu ülkenin Türkiye’ye gönderdiği deprem yardımları sürerken, ülkenin Başbakanı Şahbaz Şerif, önceki gün Twitter’da paylaştığı mesajla ilgi topladı. Adını gizleyen bir Pakistanlının ABD’deki Türk Büyükelçiliği’ne gidip Türkiye ve Suriye’deki depremzedeler için 30 milyon dolar bağışladığını belirten Şerif, bunun kendisini çok duygulandırdığını söyledi. Binlerce kişi bu paylaşımı beğenip paylaştı.
- Kırgızistan: Ülkede yapılan yardım kampanyasında Türkiye’deki depremzedeler için 142 bin dolar yardım toplandı.
- Katar: Pek çok yardımda bulunan Katar ise, yapımı tamamlanan konteyner evlerin ilk bölümünü deprem bölgesine gönderdi.
En değerli bileziğini sattı!
Hindistan’da yaşayan ve maddi durumu yerinde olmayan 67 yaşındaki Arakanlı mülteci Emine Hatun, Türkiye’deki depremzedelere yardım için altın bileziğini sattı. Oğlu Ali Johar’ın Twitter’dan yaptığı paylaşıma göre Hatun, önceki gün Yeni Delhi’deki Türkiye Büyükelçiliği’ne giderek bileziğinin parasıyla satın aldığı kuru yiyecekler, kışlık elbiseler, bebek mamaları ve battaniyelerden oluşan yardım kolilerini teslim etti. 2005 yılında Myanmar’dan kaçan Hatun, “Türkiye’nin mültecilere çok yardım ettiğini, bu yüzden kendisinin de depremzedelere yardım etmesi gerektiğini” belirterek oğlundan bileziğini satmasını bizzat istemiş. Oğlu, annnesinin bu davranışına şaşırdığını belirterek, “Genelde acil durumlar için o bileziği saklardı. Çok şaşırdım. Ancak, yapmak istediği şey yardımdı ve ısrarcı oldu” ifadelerini kullandı.