DünyaYaramazlığın nedeni ‘beyin’

Yaramazlığın nedeni ‘beyin’

18.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yeni bir araştırma, çok fazla yaramazlık yapan, arkadaşlarıyla kavga eden çocukların akranlarından daha küçük beyinlere sahip olabileceğini gösterdi.

Yaramazlığın nedeni ‘beyin’

The Lancet Psychiatry” dergisinde yayımlanan araştırma, çocukların yaramazlığının beyinle ilgili olduğunu ortaya koydu.

Haberin Devamı

İngiltere’de Kraliyet Psikiyatristler Koleji’nin yaptığı çalışma, yaramaz çocukların iyi huylu sınıf arkadaşlarından daha küçük beyinlere sahip olabileceğini gösterdi. Çalışmada, yalan söyleyen, hırsızlık yapan, kavga eden, zorbalık yapan ve hayvanlara kötü davranan çocukların beynindeki 34 bölgeden 26’sının yüzey alanının daha küçük olduğu görüldü.

ALANLARI DAHA AZ

Davranış bozukluğu olarak tanımlanan yaramazlığın 5-10 yaş arasındaki erkek çocukların yüzde 7’sini, kız çocuklarının ise yüzde 3’ünü etkilediği bildirildi. Yaramaz çocukların beyinlerinin dış tabakasında ve davranışları düzenlemeye yardımcı olan amigdala, hipokampüs, talamus bölümlerinde toplam yüzey alanının daha düşük olduğu belirlendi. Beyindeki en fazla değişim düşük düzeyde empati, suçluluk ve pişmanlık gösteren çocuklarda görüldü.

Haberin Devamı

'ÇOCUĞA KÖTÜ DAVRANMAK ETKİLİYOR'

Araştırmacılar, yaramaz çocukların beyin küçüklüğünün, olumsuz ve kötü davranışlarla karşılaşmanın bir sonucu olabileceğini söyledi. Öte yandan pandemi karantinasının da çocuklarda gelişim geriliğine neden olduğu, korku ortamının da okullarda şiddeti körüklediği savunuluyor. Saldırgan öğrencilerden öğretmenlere ve arkadaşlarına yönelik şiddetin arttığı belirtildi. Adli Psikolog Erica Bowen, “Bazı çocuklarda pandemi kaynaklı travma düzeyi daha yüksek olabilir” dedi.