DünyaWetland alarmı! Kenelerden ortaya çıktı, beyne kadar yayılıyor

Wetland alarmı! Kenelerden ortaya çıktı, beyne kadar yayılıyor

10.09.2024 - 14:56 | Son Güncellenme:

Bilim insanları, Çin'de keşfedilen ve kene ısırması sonucu insanlara yayılarak beyinde sorunlara yol açabilen yeni virüs için uyarıyor.

Wetland alarmı Kenelerden ortaya çıktı, beyne kadar yayılıyor

Wetland virüsü (WELV), ilk olarak Çin'in kuzeyindeki büyük bir sulak alandaki bir parkta keneler tarafından ısırıldığını bildiren 61 yaşındaki bir adamda tespit edildi. Kimliği belirtilmeyen hasta, parka gittikten beş gün sonra; ateş, baş ağrısı ve kusma nöbetleri geçirdi.

Haberin Devamı

14.600 KENE ANALİZ EDİLDİ

Haziran 2019'a dayanan vaka, geçtiğimiz hafta New England Journal of Medicine'da detaylı olarak ele alındı. Yeni keşfedilen ortonairovirüs Çinli araştırmacıları virüsü taşıyabilecek keneleri ve hayvanları aramaya yöneltti. Araştırmacılar, yaklaşık 14.600 keneyi toplayıp analiz ettiler ve beş kene türünde WELV virüsü bulgusuyla karşılaştılar.

Wetland alarmı Kenelerden ortaya çıktı, beyne kadar yayılıyor

ÖLÜMCÜL ENFEKSİYON!

Çin, Rusya ve Orta Avrupa'da ağırlıklı olarak bulunan bir kene türü olan 'Haemaphysalis concinna' en sık pozitif test edilen tür olarak kayıtlara geçti. Araştırmacılar yanı sıra, kene ısırmasından yaklaşık olarak bir ay sonra semptomlar gösteren Çin'deki 17 hastada ve çeşitli koyun, at, domuz ve kemirgenlerde virüsü tespit etti. Laboratuvar farelerinde virüs beyne ulaşan ölümcül enfeksiyonlara yol açtı.

Haberin Devamı

15 GÜN SONRA TABURCU OLDULAR

İnsanlarda ise ateş, baş dönmesi, baş ağrısı, halsizlik, artrit, sırt ağrısı ve mide bulantısı gibi semptomlar gözlendi. Yanı sıra, komaya giren bir kişinin beynini ve omuriliğini çevreleyen sıvıda yüksek beyaz kan hücresi sayısı tespit edildi. Virüs doku hasarına ve kan pıhtılaşmasına yol açtı, fakat iyi haber şu ki; tüm hastalar iyileşti ve tedaviden dört ila 15 gün sonra taburcu edildi.