21.03.2010 - 00:27 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dünya medyasında büyük sansasyon yaratan “Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve eşi Carla Bruni birbirlerini aldatıyor” haberinin internetteki sosyal paylaşım platformu twitter’daki kaynaklarından Fransız internet gazetecisi Aude Baron, İngiliz The Times gazetesine yaptığı açıklamada bu dedikoduyu doğruluğunu kanıtlamadan defalarca tekrar etmesinden duyduğu pişmanlığı dile getirdi. Baron bir diğer twitter mesajından öğrendiği dedikoduyu “Biri bana Bruni’nin (şarkıcı Benjamin) Biolay’ı götürdüğünü, Sarkozy’nin de (Ekoloji Bakanı) Chantal Jouanno ile birlikte olabileceğini fısıldadı” ifadesiyle twitter’da tekrar etmişti. Bunu haberleştiren Fransa’daki bir blog, dedikodunun ülkenin yöneticilerinin seks yaşamları hakkında yazmaları özel hayata ilişkin sıkı kanunlarla engellenen Fransa hariç, Avrupa’dan Asya’ya dünyanın birçok saygın yayın organında gerçek bir habermiş gibi yer almasına neden olmuştu.
Yargılanabilir
Şimdi Fransa’da twitter’ın yasal statüsü tartışılıyor. Bazı twitter kullanıcıları, bu sosyal paylaşım ortamının, kişilerin dava açılmasından korkmadan istedikleri şeyi söyleyebilecekleri özel bir forum ortamı olduğunu düşünüyor. Ancak İngiltere’nin önde gelen avukatlarından Mark Stephens, “Tüm medya türleri, iftira, özel yaşam ihlali, müstehcenlik, taciz gibi konularda yasalar önünde eşittir” diyor.
DÜNYAYI KARIŞTIRDI
- Mısırlı twitter kullanıcıları 6 Mart’ta Almanya’da safra kesesi ameliyatı olan Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in öldüğü dedikodusunu yaydı, bu yüzden 2 günde Mısır borsası yüzde 6 düştü.
- 2009’da Pop yıldızı Lady Gaga’nın çift cinsiyetli olduğu iddiaları twitter’da yankılandı; iddialar haber formatında basında genişçe yer aldı.
- 18 Şubat’ta Kanada’nın efsanevi folk şarkıcısı Gordon Lightfoot’un öldüğünün twitter’da yazmasının ardından ülke anında yasa girdi. Lightfood da habere şaşırdı.
- 2009 Mart’ında, Madagaskar Devlet Başkanı Ravalomanana’nın devrildiği ve başkentteki Amerikan Büyükelçiliği’ne sığındığı yalanı twitter aracılığıyla ülkede şok etkisi yarattı. Amerikan Büyükelçiliği’nin kuşatılmasından korkan Amerikalı diplomatlar, haberin yalan olduğunu ispat etmek için twitter’den bir karşı kampanya başlattı.