19.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
İRFAN KURTULMUŞ Kopenhag - Avukat Yasin Şamlı’nın yanı sıra, Av. Nurcan Yanardağ, Av. Kemal Kaya, Av. Ömer Bozoğlu ve Av. Mustafa Deniz, İngilizce suç duyurusu dosyasını önceki gün İsveç, dün de Danimarka Polisi’ne teslim etti. Şamlı, Türk bayrağı ve Kur’an-ı Kerim yakmanın bir ifade özgürlüğü olmayıp, insanları ayrımcılığa iten, ayrıştıran bir ırkçı eylem ve suç olduğunu söyledi. Dilekçelerinde, bunun Danimarka yasalarının hangi maddesine göre bunun “suç” olduğunu yazdıklarına vurgu yapan Şamlı, eyleme tüm hukukçuların karşı çıkması gerektiğinin altını çizdi.
İNGİLTERE'YE GİRMESİ YASAKLANDI
Pek çok Kur’an-ı Kerim yakma olayıyla gündeme gelen ve Özellikle İsveç ile Türkiye arasındaki diyaloğun kesilmesine neden olan aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi lideri Rasmus Paludan’ın, İngiltere’ye girmesi yasaklandı.
Danimarka-İsveç vatandaşı olan Paludan, İngiltere’nin kuzeyindeki Wakefield kentinde Ramazan’ın başlangıcıyla aynı gün Kur’an yakma eylemi yapmak istediğini duyurmuştu. Pazar günü Twitter’dan bir video yayınlayan Paludan, söz konusu şehre giderek, “demokratik olmayan güçlere karşı mücadele edeceğini” öne sürmüştü.
Ancak İngiltere’nin güvenlikten sorumlu kabine yetkilisi Tom Tugendhat, aşırı sağcı siyasetçi Paludan’ın ülkeye girişine izin verilmeyeceğini duyurdu. BBC Türkçe’nin haberine göre Tugendhat, Paludan’ın ziyaretinin halkın yararına olmayacağının göründüğünü söylerken, aşırı sağcı politikacının, izlenen isimler listesine alındığını da kaydetti. Wakefield kentinden İsçi Partisi milletvekili olan Simon Lightwood da, Avam Kamarası’ndaki oturumda hükümete seslenerek, bu kişinin ülkeye girişinin engellenmesine dair güvence istedi. Geçen Şubat ayında Wakefield’taki bulunan bir okulda, Kur’an-ı Kerim’e zarar verdikleri gerekçesiyle 4 öğrenci okuldan uzaklaştırılmıştı.
Paludan, daha önce Danimarka’da ırkçılık da dahil birçok suçtan 2020’de bir ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Fransa ve Belçika’nın yanı sıra diğer bazı Avrupa ülkelerinde de benzer yakma eylemleri planlayan Paludan’ın, Ocak ayı sonunda Stockholm’deki Türk Büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim yakması, İsveç ile Türkiye ilişkilerinde soğuk duş etkisi yapmış, Ankara Stockholm’le görüşmeleri askıya almıştı. Paludan’ın bu eylemleri sonrası pek çok ülkede olaylar çıkmış, protesto gösterileri düzenlenmişti.