DünyaTrump'a yönelik suikastte son dakika... Gizli servisi böyle uyuttu! Yatak odası boş çıktı, 50 mermi ve bir merdiven

Trump'a yönelik suikastte son dakika... Gizli servisi böyle uyuttu! Yatak odası boş çıktı, 50 mermi ve bir merdiven

16.07.2024 - 09:59 | Son Güncellenme:

CNN International, Trump'a yönelik yapılan saldırının bütün detaylarını dünyaya duyurdu. Yeni çıkan bilgilerde, 20 yaşındaki saldırganın gizli servisi nasıl uyuttuğu meydana çıktı.

ABD başkan adayı Donald Trump'a seçim konuşması sırasında ateş açan ve kulağından vuran Thomas Matthew Crooks, aslında olay yerindeki birçok kişi tarafından görüldü. Görgü tanıkları, çatıya tırmandıkları tüfekli bir kişiyi polise bildirmeyi denedi. Associated Press (AP) haber ajansına konuşan iki polis, silah sesi duyulmadan kısa bir süre önce mitinge katılanların yakındaki bir binanın çatısına tırmanan bir kişiyi fark ettiklerini ve yerel polisi uyardıklarını ifade etti. Habere göre, polisler çatıya tırmanırken elinde tüfek olan saldırgan ile karşılaştı, bu sırada Crooks hızla Trump'a doğru arka arkaya el ateş etti.

Haberin Devamı

İlk ateş açıldıktan hemen sonra karşı çatıda konuşlanan keskin nişancılar saldırganı vurarak öldürdü. Olay yerinde kaydedilen görüntülerde, silahlı güvenlik güçlerinin çatıda vurulmuş halde bulunan Crooks'a yaklaştığı dikkat çekti. FBI yetkilisi Kevin Rojek, saldırganın çok sayıda mermi atabilmiş olmasının 'şaşırtıcı' olduğunu söyledi, tüm ayrıntıların ortaya çıkacağını vurguladı.

Trumpa yönelik suikastte son dakika... Gizli servisi böyle uyuttu Yatak odası boş çıktı, 50 mermi ve bir merdiven

LİSEYİ İKİ YIL ÖNCE BİTİRDİ

Cumhuriyetçi Parti'nin üye listesinde Crooks'un adı yer alıyor. Crooks'un ayrıca, 17 yaşındayken sol eğilimli ve Demokrat politikacılar için para toplayan ActBlue'ya 15 dolar bağış yaptığı biliniyor. Saldırıyı düzenlediği belirtilen Crooks'un neden Trump'ı ve seçim mitingini hedef aldığı ise henüz bilinmiyor. Pennsylvania'da saldırının gerçekleştiği Butler bölgesine 70 kilometre mesafedeki Bethel Park'ta yaşayan Thomas Matthew Crooks, 2022'de Bethel Park Lisesi'nden mezun oldu.

Haberin Devamı

EN BÜYÜK SIR: İKİ SİLAH DAHA ATEŞLENDİ

CNN International'a göre, Adli Tıp analistleri saldırı sırasında üç ayrı silahın ateşlendiğini söylüyor. Denver'daki Colorado Üniversitesi'nden Catalin Grigoras ve Cole Whitecotton'un analizine göre, ilk üç atış A silahıyla tutarlı, sonraki beş atış ise B silahıyla tutarlı. Son olarak duyulan akustik itki ise muhtemel bir C silahından yayıldı.Adli Tıp uzmanı Robert Maher ise, ses analizinin saldırganın Trump'ın konuştuğu sahneden 109 ila 118 metre uzaklıktan ateş ettiğini doğruladığını belirtiyor.

Montana Devlet Üniversitesi'nde Adli Tıp dersi veren Maher, atışın süpersonik bir merminin mikrofonun yanından geçtiğinde duyulan ses dizisine örnek bir sekans olduğunu da söyledi. CNN'ne konuşan uzmana göre söz konusu ses dizisi yüksek frekanslı bir patlamayı ve peşinden düşük frekanslı bir sesi kapsıyor. Ayrıca bu dizi, bir namlu ağzı patlama sesinden önce geliyor. Robert Maher ayrıca, merminin dakikada 800 ila 1000 metre hızla ilerlediğini, bunun da atış yapılan noktanın uzaklığını 110 ila 120 metre olarak netleştirdiğini de ekledi.

Trumpa yönelik suikastte son dakika... Gizli servisi böyle uyuttu Yatak odası boş çıktı, 50 mermi ve bir merdiven

ADIM ADIM NE YAPTIĞI ORTAYA ÇIKTI

CNN International'e konuşan ABD'li yetkililer Crooks'un son 48 saat içerisinde ne yaptığını ortaya çıkardıklarını bildirdi. Saldırıdan 48 saat önce atış poligonuna giden ve burada saatlerce çalışan Crooks daha sonra 1,5 metrelik bir merdiven ve 50 mermi satın aldı. Ertesi gün Trump'ın mitingine giden ve burada aldığı merdivenle çatıya çıkan Crooks daha sonra suikast denemesinde bulundu.

Haberin Devamı

Telefon, internet ve yatak odasında yapılan araştırmalar sonucu Crooks'un bu suikast denemesini yapmak için bir motivasyona ihtiyaç duymadığı ifade ediliyor yani kanıt bulunamadı. Dahası Crooks'un arabasında bulunan patlayıcılar da sırrını koruyor. Uzmanlar saldırganın patlayıcıları nasıl bir araya getirdiği hakkında hala kesin bir kanıya varamadı. Evinde 20'den fazla silahı olan Crooks'un bu silahların tamamını yasal olarak aldığı belirtiliyor. Son olarak Crooks'un o günkü saldırı sırasında yeni aldığı mermileri kullanıp kullanmadığı da belirsizliğini koruyor.