DünyaYunan medyası 'ABD'nin gizli haritası' diye sundu, görsel Atina'ya ait çıktı!

Yunan medyası 'ABD'nin gizli haritası' diye sundu, görsel Atina'ya ait çıktı!

04.03.2024 - 11:38 | Son Güncellenme:

Türkiye'ye F-16 satışının onaylandığı gün yayımlanan haberde kullanılan haritalardan biri Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'na, diğeri ise The Economist dergisine ait.

Yunan medyası ABDnin gizli haritası diye sundu, görsel Atinaya ait çıktı

BD hükümeti, 27 Ocak Cuma günü Türkiye’ye F-16 jetlerinin satılmasına onay verdi. 23 milyar dolar değerinde bir anlaşmayı işaret eden bu karar, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine onay vermesinin ardından geldi. Aylar süren müzakerelerin ardından yasalara uygun olarak ABD Dışişleri Bakanlığı, Kongre’ye anlaşmayla ilgili bilgi verdi. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında Türkiye’nin 40 adet yeni F-16 alacağı, halihazırda elinde bulunan 79 tanesinin ise yenileneceği belirtildi.

Haberin Devamı

AFP’ye konuşan bir ABD yetkilisi, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine verdiği resmi onaya dair tasdik belgelerinin Washington’a ulaşmadan jetlerin satışına onay verilmediğini aktardı. Aynı gün ABD, Yunanistan'a da 8,6 milyar dolar değerinde F-35 savaş uçaklarını sattı. Türkiye'nin F-16'ları almaması için ise hem ABD'li senatörler hem de başta Ermeni ve Yunan lobisi Washington'da yoğun faaliyet gösterdi.

Yunan medyası ise bugün Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nın iki yıl önce yayınladığı haritanın ABD tarafından paylaşıldığını belirten hatalı bir habere yer verdi. Eretikos internet sitesi ABD Dışişleri Bakanlığı'nın gizli bir mektup yazdığından söz etti ve "ABD'nin Türkiye lehine bombası. Türkler ne isterlerse yapıyorlar, ülke olarak kaybediyoruz" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Ancak haberde yer verilen harita, Washington'a değil Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'na ait. Bakanlık, Türkiye'nin Ege Denizi'ndeki tezlerini görselleştirmek için 2021 yılında söz konusu haritaları yayınlamıştı.

Yunan medyası ABDnin gizli haritası diye sundu, görsel Atinaya ait çıktı

İnternet sitesi, Kıbrıs Adası'nın yer aldığı ikinci haritayı ise The Economist dergisinin 2020'de yayınladığı bir haberden alıp ABD'ye aitmiş gibi gösterdi. Haritada Doğu Akdeniz'de planlanan gaz hattı ve doğalgaz sahaları işaretlenmişti.

Yunan medyası ABDnin gizli haritası diye sundu, görsel Atinaya ait çıktı