DünyaTahran elçiliği 4 yıl sonra açıldı

Tahran elçiliği 4 yıl sonra açıldı

24.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Nükleer anlaşmadan sonra İran ve Batılı güçler arasındaki yakınlaşmanın etkisiyle Britanya’nın Tahran büyükelçiliği tekrar açıldı

Tahran elçiliği 4 yıl sonra açıldı

İran rejiminin Batılı güçlerle nükleer programının sınırlandırılması için vardığı uzlaşma diplomasiyi değiştiriyor. Birleşik Krallık’ın 2011’de İran’ın başkenti Tahran’da protestocuların işgalinin ardından kapatılan büyükelçiliği dün törenle tekrar açıldı. Britanya Dışişleri Bakanı Philipp Hammond tören için Tahran’a gelerek 1979’daki İslam Devrimi’nden bu yana İran’ı ziyaret eden ikinci İngiliz dışişleri bakanı oldu. Hammond, Birleşik Krallık bayrağının büyükelçilikte göndere çekildiği törende “1869’da Britanya’nın satın aldığı bu bina, Britanya ve İran tarihinin büyük anlarına tanıklık etti. Büyükelçiliğin açılması mantıklı bir adım. İki büyük ulus arasında güveni inşa etmek için kilit önemde bir adım” dedi.

Haberin Devamı

“İngiltere’ye Ölüm”

Büyükelçiliğin içerisinde, 1943’te Tahran Konferansı sırasında dönemin Britanya Başbakanı Winston Churchill’in Sovyetler lideri Jozef Stalin ve ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt’le doğum gününü kutladığı büyük resepsiyon salonunun kapısında “İngiltere’ye Ölüm. İsrail’e Ölüm. Hayatta olduğumuz sürece savaşacağız” yazısının silinmemesi dikkat çekti. Reuters haber ajansı muhabiri, yazının ‘silinmeye çalışılmış ama sonuç elde edilememiş gibi olduğunu’ belirtti. İran’ın Londra büyükelçiliğinin en kısa zamanda tekrar açılması bekleniyor. Britanya 2011’de İranlı diplomatları sınırdışı etmişti.