28.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan ayrılması sonrası, dünyada yeni bir gıda krizini önlemek adına yeni rota arayışları hız kazanırken, Rusya’dan gelen açıklamaların anlaşmaya dönüş konusunda iç açıcı olmadığı görülüyor. Rusya, Tahıl Koridoru’nun en önemli limanı olan Odessa’ya yönelik saldırılarını sürdürürken, alternatif rota olarak konuşulan Tuna nehri kıyılarındaki Ukrayna limanlarını da bombalıyor.
Bununla birlikte Rusya’nın uzun zamandır yeni bir plan kurduğu da iddialar arasında. Ukrayna, tahıl sevkiyatını sürdürmek adına başta Tuna nehri olmak üzere, farklı rota arayışlarına girerken, Rusya’nın da kendi tahılını ihraç etmek için benzer bir çalışma yaptığı öne sürülüyor.
HAZAR ÜZERİNDEN
Ukrayna basınında yer alan iddialara göre, Rusya, partneri olarak gördüğü İran üzerinden yeni bir rota planı yapıyor. Aynı şekilde Rus yetkililerin bu konuda açıklamalar yaptığı ve İran’ın yeni tahıl geçiş hattı olarak kullanılacağı ifade ediliyor. Rusya’nın uzun süredir bu rota üzerinde çalıştığı ve Karadeniz’deki Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çıkacağının çok önceden belli olduğu da bir başka iddia.
Rusya’nın yeni rotası başkent Moskova’dan başlıyor ve Volga nehri üzerinden ülkenin güneybatı sınırlarına iniyor. Hazar Denizi üzerinden İran’ın Bender Enzeli kentine devam eden rota, İran içinden güneye, Basra Körfezi’ne uzanıyor. Basra Körfezi’nden uluslararası sulara açılan rotanın varış noktaları Pakistan, Hindistan, hatta Çin olabilir. Bu ülkelerle konunun bir süredir görüşüldüğü tahmin ediliyor.
KUZEY-GÜNEY KORİDORU
Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg’da düzenlenen Rusya-Afrika Zirvesi’nin açılış konuşmasında, “Önümüzdeki 3-4 ay içinde Zimbabwe, Burkina Faso, Mali, Somali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Eritre’ye 50 bin ton tahılı ücretsiz olarak ulaştıracağız” dedi. Rusya’nın Afrika ile ekonomik ilişkilerini genişletmeye çalıştığını belirten Putin, Kuzey-Güney Koridoru’nun Rus ürünlerinin Afrika’ya, Afrika ürünlerinin de Rus pazarına tedarikini sağlayacağına dikkati çekti. Putin, “Geliştirmekte olduğumuz Kuzey-Güney Uluslararası Nakliye Koridoru, Rus mallarının en kısa deniz yolu ile Afrika kıtasına ulaşabilecekleri Basra Körfezi ve Hint Okyanusu’na erişimi sağlamayı amaçlıyor” ifadelerini kullandı.
‘KALAN GEMİLER İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR’
Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Tahıl Girişimi’nin Rusya tarafından durdurulmasının ardından İstanbul Boğazı ve Ukrayna limanlarında bekleyen gemiler olup olmadığı sorusu üzerine “girişimin eski haliyle devamından yana olunduğunu” yineledi. Ukrayna limanlarında bekleyen Türk gemilerine yönelik soru üzerine kaynaklar, “Emniyetli şekilde ülkemize getirilmesi için Ticaret Bakanlığı ve ilgili paydaşlarımızla koordineli olarak hem Ukrayna hem Rusya taraflarıyla görüşmelerimiz sürüyor” dedi.
PRİGOJİN, PUTİN’İN KATILDIĞI ZİRVEDE
Rusya’da kısa süreli isyan başlatan Rus paralı asker şirketi Wagner’in lideri Evgeny Prigojin, St. Petersburg kentinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in açılış konuşması yaptığı Rusya-Afrika Zirvesi’nde görüntülendi. Orta Afrika Cumhuriyeti Rusya Kültür Evi Başkanı Dmitri Siti, Prigojin ile zirvenin yapıldığı Trezine Hotel’de tokalaşırken fotoğrafını paylaştı. Otelin Prigojin’in ailesine ait olduğu biliniyor. Silahlı ayaklanma sonra geri çekilen Wagner’in askeri faaliyetlerine Belarus’ta devam edeceği duyurulmuştu.