15.02.2024 - 12:32 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası Washington ve Moskova karşı karşıya geldi. Savaşın başındaki muazzam Rus ilerlemesi ABD ve Batılı ülkelerin verdiği silah desteğiyle kırıldı, Ruslar savaşı Ukrayna'nın doğusuna kaydırmak zorunda kaldı. Washington bu süreçte Çin'in casus balonlarıyla da mücadele etti. Radarlar tarafından tespit edilemeyen bu gözetleme balonları ABD savaş uçakları tarafından vuruldu. Orta Doğu'da dört ay önce patlak veren yeni bir savaşla dünyadaki küresel gerilim hat safhaya çıkarken, Temsilciler Meclisi istihbarat komitesi başkanı Mike Turner, ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetimine, Rusya'nın uzaya nükleer silah yerleştirmeye başladığını söyledi.
Dünya medyasında infial yaratan gelişmeyle ilgili açıklamalarda bulunan yetkililer, böyle bir öldürücü silahın uzaya yerleştirilmesi durumunda Moskova'nın hem sivil iletişimi tehdit edeceğini hem de askeri komuta ve operasyonlardan önceden haberdar olacağını belirtti. Eski bir yetkili, şu anda ABD'nin böyle bir silaha karşı koyma ve uydularını savunma yeteneğine sahip olmadığını öne sürdü.
ABC News'e konuşan ABD'li istihbaratçılar ise böyle bir silahın olduğunu doğruladı ancak henüz Rusların uzaya fırlatma işlemini gerçekleştirmediğini kaydetti. Geçtiğimiz yıl ABD istihbaratı, Rusya'nın diğer uyduları kör edecek silahlar geliştirdiğini vurguladı. Uzaya nükleer silah yerleştirmek, Rus teknolojisinde önemli bir ilerleme ve potansiyel olarak ABD açısından dramatik bir tırmanış anlamına gelecektir. Uluslararası anlaşmalara göre uzayda nükleer silahları kullanmak yasak ancak Ruslar uzunca bir süredir Soğuk Savaş döneminden kalma silah kontrol anlaşmalarından ayrılıyor.
ABD Ulusal Güvenlik Başkanı Jake Sullivan'a ise bu durumun ne kadar tehlikeli olduğuna dair bir soru yöneltildi, Sulivan ise "Doğrudan bir cevap vermem şu anda imkansız" deyip ekledi:
"Amerikan halkının güvenliği için mücadele ediyoruz. Başkan Biden'ın alacağı kararlarla bu güvenlik sağlanacaktır"
Öte yandan Ruslar bir süredir kendi uzay istasyonlarını yapmak içinde çalışmalarda bulunuyor. Rus Uzay Dairesi Roskosmos'un başkanı geçtiğimiz yıllarda 2025 yılına kadar bu istasyonun hazırlanacağını söyledi. Rusya şu an, küresel iş birliğinin ender örneklerinden olan Uluslararası Uzay İstasyonu'nu kullanıyor. 1998'de açılan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), Rus ve ABD uzay ajansları tarafından kurulmuştu. Rusya Başbakan Yardımcısı Yuri Borisov, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada "Kozmonotlarımızın hayatını riske atamayız. ISS'in yapısı ve metalleri eskiyor, geri döndürülemez sonuçlara, bir felakete yol açabilir" dedi.