DünyaPutin’in gözü döndü! Rusya'dan dünyayı sarsan ateş yağmuru

Putin’in gözü döndü! Rusya'dan dünyayı sarsan ateş yağmuru

27.08.2024 - 09:21 | Son Güncellenme:

Rusya yüzlerce füze ve İHA ile Ukrayna’nın enerji altyapısını hedef aldı. 'Savaşın en büyük hava saldırılarından biri' olan ateş yağmurunda Kiev patlama sesleriyle yankılandı. Zelenskiy, Avrupa hava güçlerini yardıma çağırdı.

Rusya, Ukrayna’ya yüzlerce İHA (insansız hava aracı) ile düzenlediği saldırılarda ülkenin enerji altyapısını hedef aldı. Saldırılarda en az yedi kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

Haberin Devamı

UKRAYNA KARANLIĞA GÖMÜLDÜ

Ukrayna Hava Kuvvetleri, Rusya'nın saldırısını, 'savaşın başından bu yana en büyük hava saldırılarından birisi' olarak niteledi. Saldırılar yüzünden Ukrayna’da elektrik kesintileri yaşandı. Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanı Nikolay Oleşçuk, Rusya'nın 127 füze ve 109 İHA ile saldırdığını duyurdu. Ukrayna ordusuna göre savunma sistemleri 102 füzeyi ve 99 İHA'yı düşürdü.

Putin’in gözü döndü Rusyadan dünyayı sarsan ateş yağmuru

'YERLE BİR EDİLDİ'

Yetkililer bir süre sonra, Rusya'nın, Kriviy Rih şehrinde dört katlı bir otel binasına düzenlediği hava saldırısı sonrası iki kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Otelin bulunduğu Dnipropetrovsk bölgesi Valisi Serhiy Lisak, binanın 'yerle bir edildiğini' kaydetti. Arama kurtarma çalışmaları sonucu beş kişi enkazdan sağ olarak çıkarılırken, enkaz altında kaldığı düşünülen iki kişiyi çıkarmak için çalışmalar devam ediyor. 

Haberin Devamı

NATO üyesi Polonya, saldırılar sırasında kendi topraklarına da bir 'objenin' girdiğini duyurdu. Polonya ordu sözcüsü Jacek Goryszewski, "Objenin hızı ve hareketini incelediğimizde bunun büyük ihtimalle füze değil bir İHA olduğunu değerlendiriyoruz" dedi. NATO Sözcüsü Farah Dakhlallah, Ukrayna'ya yönelik saldırıyı kınadı ve NATO hava sahasının Rusya tarafından ihlal edilmesinin 'sorumsuzca ve tehlikeli' olarak tanımladı.

Pazar günü Ukrayna, Rusya’nın Kursk bölgesine düzenlediği operasyonda ilerlediğini açıklamıştı. Pazartesi ise Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Telegram üzerinden yayınladığı video mesajında, “Enerji sektöründe çok ağır hasarlar var. Yenileme çalışmalarına başladık” dedi.

PATLAMALARLA YANKILANDI

Zelenskiy, Avrupa hava güçlerini yardıma çağırdı. Kamu şirketi olan elektrik tedarikçisi Ukrenergo, sistemi düzene koymak için acil durum enerji kesintilerinin yaşandığını belirtti. Tren seferlerinde ise aksamalar yaşandı.

Putin’in gözü döndü Rusyadan dünyayı sarsan ateş yağmuru

AFP haber ajansına göre başkent Kiev’de hava savunma sistemi sebebiyle patlamalar duyuldu. Kievliler sığınmak için metro istasyonlarına koştu. Kiev’de bir metro durağına sığınan 34 yaşındaki avukat Yulia Voloshyna, “Hep endişeliyiz, üç yıldır stres altındayız. Çok korkutucu açık olmak gerekirse... Hiçbir zaman ne olacağını kestiremiyorsunuz” dedi.

Haberin Devamı

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın savunma endüstrisini hedef almak için enerji altyapısını vurduğunu aktardı. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise Ukrayna ile müzakerelerin 'gündemde olmadığını' söyledi. Rusya 2022 yılında Ukrayna’yı işgal ettiğinden beri enerji sistemini hedef alan saldırılar gerçekleştiriyor.

Yazarlar