15.08.2024 - 17:24 | Son Güncellenme:
Ukrayna'nın 6 Ağustos'ta Rusya'nın doğusuna başlattığı sürpriz sınır ötesi operasyonlar sürerken, Rus yetkililer, Ukrayna askerlerinin Kursk'taki bir köyden püskürtüldüğünü öne sürdü. BBC'ye konuşan kaynaklar, Ukrayna'nın operasyonunda İngiliz yapımı muharebe tankları kullandığını söyledi.
Uluslararası medyaya yansıyan haberlere göre, Çeçen Akhmat Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Apti Alaudinov, Ukrayna askerlerinin Kursk bölgesinde bulunan ve Ukrayna sınırına 18 kilometre uzakta olan Martinovka köyünden püskürtüldüğünü belirtti.
Alaudinov ayrıca Ukraynalıların Rusya'ya yönelik taarruzunu sürdürdüğünü ifade etti, "Düşman bastırıyor, her yerden ilerlemeye, itmeye çalışıyor" şeklinde konuştu.
Öte yandan BBC'ye konuşan İngiliz yetkililer, Ukrayna'nın Rusya'daki operasyonunda 'Challenger 2' ana muharebe tankı ve diğer İngiliz yapımı teçhizatı kullandığını söyledi. Buna göre, Challenger 2 tanklarının, T-90 Rus yapımı ana muharebe tanklarıyla çarpışması bekleniyor.
Rusya'nın Kursk ve Belgorod sınır bölgelerinden gelen görüntülerde Ukraynalıların ABD ve Alman yapımı zırhlı araçlar kullandığı görülmüştü. Ancak Ukrayna ve Rusya tarafından sosyal medyada paylaşılan ve bölgeden gelen görüntülerde henüz Ukrayna ordusunun envanterindeki Challenger 2 veya ABD yapımı Abrams tanklarına rastlanmadı.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı da, Ukrayna'nın Rusya'ya yönelik taaruzunda İngiliz yapımı askeri teçhizatı kullanabileceğini açıklamıştı. Eski Savunma Bakanı Ben Wallace, Ukrayna'ya tedarik edilen 'Storm Shadow' seyir füzelerinin Rusya topraklarında kullanımının yasak olduğunu söylemişti. İngiltere, 2023'te Ukrayna'ya 14 adet Challenger 2 tankı verdi. Bu tanklardan biri, Ukrayna'nın 2023'teki karşı taarruzunda yok edildi.
Ukrayna ordusunun, Rusya sınırındaki Belgorod'a başlattığı saldırının ardından bölgede olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Burası, Kursk'un ardından OHAL ilan edilen ikinci bölge oldu.
Belgorod Valisi Vyaçeslav Gladkov, günlük bombalamalar sebebiyle bölgede durumun 'oldukça zor' olduğunu; evlerin ve idari binaların zarar gördüğünü ve yaralananların olduğunu söyledi.
Rus devlet ajansı TASS, Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'nın Belgorod'da federal düzeyde acil durum ilan ettiğini duyurdu. Ukrayna ordusunun geçen hafta başlattığı sınır ötesi operasyonların ilki Belgorod'un kuzeyindeki Kursk'a olmuştu. Saldırı üzerine bölgede yaşayan nüfus tahliye edilmiş ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olağanüstü hal ilan etmişti.
Ukrayna Genelkurmay Başkanı Oleksandr Syrskyi, 13 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, sınırı aşarak Rusya'ya giren Ukrayna güçlerinin yaklaşık 1000 kilometrekarelik Rus toprağını kontrol ettiğini belirtti. Bu, 2,5 yıl önce başlayan savaşta Ukrayna’nın gerçekleştirdiği en büyük sınır ötesi operasyon.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Moskova barışı kabul edene kadar Rusya'daki saldırılarına devam edeceğini açıkladı. Kiev yönetimi Kursk bölgesinde 'toprak almayı' amaçlamadıklarını belirtti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, “Rusya'nın başkalarına götürdüğü savaşın şimdi Rusya'ya geri döndüğünü” söyledi.
Ancak üst düzey Rus komutanlar Ukrayna'nın ilerleyişinin durdurulduğunu iddia etti. Rus Tümgeneral Alaudinov, 'yıldırım harbi (blitzkrieg) planının işe yaramadığını' iddia etti. Pazartesi gecesi yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında Zelenskiy, “Putin savaşmayı bu kadar çok istiyorsa Rusya barış yapmaya zorlanmalı" dedi. Ukrayna’nın 'her zaman sadece barış istediğini' kaydeden Zelenskiy, “Biz kesinlikle barışı sağlayacağız" diye konuştu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Ukrayna'nın saldırısını 'çok büyük bir provokasyon' olarak niteledi ve Rus ordusuna 'düşmanı Rus topraklarından kovma' emri verdi. Pazartesi günü güvenlik yetkililerini ve bölgesel liderleri toplayan Putin, Kiev'e 'hak ettiği cevabı vereceklerini' söyledi. Putin, Ukrayna ordusunun kayıplarının dramatik bir şekilde arttığını da savundu ve "Şüphesiz ki hedeflerimizin tümünü gerçekleştireceğiz" dedi.
Rusya’nın batısında binlerce sivil için tahliye çağrısı yapıldı. Rus yetkililer şu ana kadar 200 bin insanın evlerini terk ettiğini, ülke çapında 30 bin kişi için 400 geçici barınak oluşturulduğunu açıkladı. Kursk bölgesi, başkent Moskova’ya 526 kilometre uzaklıkta.
Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW) adlı kuruluş Kiev’in iddia ettiğinin aksine Ukrayna’nın Kursk’te 1.000 kilometrekarelik alanı değil, 800 kilometrekareye yakın bir alanı kontrol ettiğini öne sürdü.
Uluslararası medyanın bildirdiği üzere, Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, çatışmaların yoğunlaşması ihtimaline karşı Rusya sınırındaki 20 kilometrelik bölgede sivillerin hareketinde kısıtlamaya gidildiğini açıkladı.
Rusya Savunma Bakanlığı, Kursk’a ağır silahlarla donatılmış daha fazla askerin konuşlandırıldığını açıkladı. Ukrayna’nın saldırıları üzerine Rusya, Ukrayna’daki Kostyantynivka kasabasındaki bir alışveriş merkezini hedef aldı. Ukraynalı yetkililere göre saldırıda 14 kişi hayatını kaybetti, 43 kişi yaralandı. Evler, dükkanlar ve onlarca araba zarar gördü.